Kangal çoban köpegi

Stor, krävande och självständig herdehund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Turkiet
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta får. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på kangal çoban köpegi:

  • Rasen är självständig, har stor vaktinstinkt och kräver därför en ansvarsfull, kunnig och erfaren ägare.
  • Rasen trivs inte i lägenhet. Du bör helst bo på landet och ge hunden stor möjlighet till utevistelse.
  • Ta reda på så mycket som möjligt om rasen innan köp.
  • Den är en stor hund, vilket medför bland annat höga foderkostnader.
  • Det tar tid att ha hund. Det är en familjemedlem i många år.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska vara stor och reslig. Mankhöjden för hanar är 74–81 cm och för tikar 71–79 cm. Vikten för hanar är 50 –65 kg och tikar 40–55 kg. Pälsen, som är kort eller halvlång, är tät med tjock underull. Pälslängden varierar kraftigt beroende på klimatet. Alla färger är tillåtna men alltid med svart mask över nospartiet.

Skötsel

Pälsen borstas vid fällningsperioderna.

Egenskaper och mentalitet

Den är vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet. 

Hälsa

Tonsillit (infektion i halsmandlarna), disposition för magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta) förekommer. Under första levnadsåret växer valpen väldigt fort. Mycket viktigt är att den får rätt foder, motion och fostran under denna period.

Historik

Rasens hemland är Turkiet där den används som herdehund för att vakta får. Dess ursprung är troligen boskapsvaktande hundar från Centralasien som följde med emigrerande folkslag. Den moderna rasen kangal çoban köpeği har fått sitt namn efter staden Kangal i centrala Turkiet. I rasstandarden kan du läsa mer om historiken. Rasens namn var tidigare anatolisk herdehund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15