Kangal çoban köpegi
Stor, krävande och självständig herdehund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Turkiet
- Hundtyp
- Herdehund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Rasen är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta får. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.
Om du funderar på kangal çoban köpegi:
- Rasen är självständig, har stor vaktinstinkt och kräver därför en ansvarsfull, kunnig och erfaren ägare.
- Rasen trivs inte i lägenhet. Du bör helst bo på landet och ge hunden stor möjlighet till utevistelse.
- Ta reda på så mycket som möjligt om rasen innan köp.
- Den är en stor hund, vilket medför bland annat höga foderkostnader.
- Det tar tid att ha hund. Det är en familjemedlem i många år.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Klubben för gårds- och boskapsvaktare Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen ska vara stor och reslig. Mankhöjden för hanar är 74–81 cm och för tikar 71–79 cm. Vikten för hanar är 50 –65 kg och tikar 40–55 kg. Pälsen, som är kort eller halvlång, är tät med tjock underull. Pälslängden varierar kraftigt beroende på klimatet. Alla färger är tillåtna men alltid med svart mask över nospartiet.
Skötsel
Pälsen borstas vid fällningsperioderna.
Egenskaper och mentalitet
Den är vänlig, kärleksfull och trogen sin ägare. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.
Hälsa
Tonsillit (infektion i halsmandlarna), disposition för magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta) förekommer. Under första levnadsåret växer valpen väldigt fort. Mycket viktigt är att den får rätt foder, motion och fostran under denna period.
Historik
Rasens hemland är Turkiet där den används som herdehund för att vakta får. Dess ursprung är troligen boskapsvaktande hundar från Centralasien som följde med emigrerande folkslag. Den moderna rasen kangal çoban köpeği har fått sitt namn efter staden Kangal i centrala Turkiet. I rasstandarden kan du läsa mer om historiken. Rasens namn var tidigare anatolisk herdehund.
Dokument
-
pdf
Rasstandard kangal çoban köpegi
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, Kangal çoban köpegi
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12