Komondor

Krävande bjässe med vit snörpäls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen är en herdehund med starka vaktinstinkter och lämpar sig inte för den oerfarne hundägaren. Rasen kan vara misstänksam mot okända och behöver socialtränas. En komondor har en karaktäristisk och säregen päls: långa pälssnören. Det tar lång tid att forma dessa "snören" och kräven en hel del pälsvård. 

Om du funderar på en komondor:

  • Rasen har lätt för att vakta och är självständig, vilket man måste vara medveten om som ägare.
  • Den är reserverad mot främlingar och behöver redan från början social träning.
  • En komondor trivs bäst att vara nära sin familj. 
  • Det är en stor hund som kräver mycket pälsvård.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Komondor är en storvuxen och kraftigt byggd hund med värdig hållning. Mankhöjd för hanar är minst 70 cm och för tikar minst 65 cm. Vikt är för hanar 50–60 kg och för tikar 40–50 kg. Den har en raggig, tjock, filtad, vågig snörpäls som är elfenbensfärgad.

Skötsel

Pälsen bildar så kallade snören eller band vid 6 månaders ålder. Den unga hunden behöver hjälp med utvecklingen av snörena genom att man delar pälsen i fingertjocka tofsar. Man ska kunna se huden mellan snörena eller banden. En komondor fäller inte sin päls. Hudens fett gör pälsen smutsavvisande men hunden kan behöva badas då och då.

Egenskaper och mentalitet

Komondor är en självständig, stark, envis och intelligent hund med stark vaktinstinkt och stor skärpa. Detta medför ett särskilt ansvar för såväl uppfödare som hundägare. Ett gott råd är att skaffa kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö.

Hälsa

Komondor anses vara en mycket frisk och sund hund med få kända sjukdomsfall. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Komondor är en gammal ungersk herdehundsras med asiatiskt ursprung. Dess förfäder kom med all sannolikhet till Karpaterbäckenet med invandrande magyarer som levde som nomader och livnärde sig på boskapsskötsel.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15