Lagotto romagnolo

Lättlärd och aktiv med talang för att nosa upp tryffel

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Tryffelhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Lagotto romagnolo är en grävande tryffelhund och en bra sällskapshund. Den är aktiv och lättlärd vare sig det gäller promenader, lydnad, spår, sökarbete eller agility. Rasen är inte någon vakthund, men kan larma om det kommer främlingar.

Om du funderar på lagotto romagnolo:

  • Välj uppfödare med omsorg, uppfödaren ska vara din mentor under lång tid.
  • Ställ krav på att få träffa tiken tillsammans med valparna.
  • Rasen är knappast någon vakthund, men kan larma om det kommer främlingar.
  • Uppfödaren ska kunna redogöra för föräldradjurens hälsostatus och bakgrund.
  • Rasen kräver relativt mycket pälsvård.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Lagotto Romagnoloklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska ge ett kvadratiskt intryck och är liten till medelstor. Den ska ha en robust konstruktion och rustikt utseende utan överdrifter. Rastypiskt är den kompakta, ulliga och krulliga pälsen som är tätt lockig över hela kroppen och mindre lockigt på huvudet, öronen, mustascherna samt skägget. Färgen är smutsvit enfärgad eller vit med bruna eller orange fläckar, orange- eller brunskimmel, enfärgat brun eller orange med eller utan vitt. Tanteckning är tillåtet. Mankhöjd för hanar är 43-48 cm och för tikar 41-46 cm. Vikt för hanar är 13-16 kg och för tikar 11-14 kg.

Skötsel

Pälsen ska vara ullig, krullig och funktionsduglig med grov ytstruktur. Ovanpå den tjocka underullen finns lockig päls. Valppälsen kan behöva klippas ner vid cirka 6 månaders ålder så att den smutsavstötande vuxenpälsen kan växa fram. Pälsen behöver vårdas regelbundet och tovas ur. Den vuxna hundens päls är mycket ändamålsenlig om den klipps regelbundet. Pälsen ska inte vara utkammad. Hörselgången måste regelbundet kontrolleras och eventuellt rensas från hår och rengöras så att dålig lukt eller hudrodnad inte uppkommer.

Egenskaper och mentalitet

Lagotto romagnolo har stor fallenhet för sökarbete och ska inte låta sig distraheras så lätt. Den ska vara lättlärd, arbetsvillig och mycket tillgiven sin ägare. Rasen är känd för att den är vänlig mot andra hundar. En väluppfostrad hund trivs med barn och ungdomar och fungerar i kontakt med andra djur.

Hälsa

Rasen ingår i SKKs hälsoprogram för höftledsdysplasi, HD, där föräldrarna ska ha känd HD-status före parning. Rekommendationer för avel finns hos rasklubben för att uppmärksamma problem som förekommer, bland annat ögonsjukdomar. Vissa individer drabbas av öronbesvär. Ofta är den rikliga hårväxten i hörselgången en bidragande orsak till detta och ägaren måste vara uppmärksam och regelbundet göra ytterörat rent från smuts och hår.

Historik

Lagotto romagnolo (lago = sjö) härstammar från Romagna i nordöstra Italien. Rasen finns omnämnd tidigt. Den användes av fiskare i sumpmarker och floddeltan som vattenapportörer vid jakt. När utdikningarna av Italiens sumpmarker gjordes fick lagotton, med sin utmärkta vittringsförmåga, en ny uppgift; att nosa upp den eftertraktade tryffeln. Rasen höll på att dö ut efter andra världskriget men rekonstruerades under 1970-talet. Rasen erkändes av FCI 1995. Den svenska rasklubben bildades år 2000. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12