Magyar agar

Alert, lojal långdistanslöpare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Magyar agar är en långdistanssprinter. Hundrasen togs fram för att hämta byten som skjutits från hästryggen på de öppna slätterna. Hundarna förväntades följa med jägarna på 30–50 kilometer långa jakter på en och samma dag. Bytet i de flesta fall var hare och rådjur.

I dag engagerar rasen europeiska kapp- och utställningsentusiaster som är outtröttliga i sitt stöd för denna sällsynta hundras. 

Om du funderar på magyar agar:

  • Rasen är ursprungligen en hetsjakthund och man bör därför vara medveten om dess jaktinstinkt och snabbhet.
  • Den är uppmärksam och vaksam med en vilja att skydda sin flock och egendom. 
  • Till naturen är rasen något tillbakadragen, utan att vara skygg. 
  • Den korta pälsen är lättskött.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

En magyar agar ska ge intryck av styrka. Benstommen och muskulaturen ska vara mycket utvecklad, men hunden ska ändå ge ett elegant intryck. Mankhöjd för hanar är 65–70 cm och tikar 62–67 cm. Kroppslängden ska något överstiga mankhöjden.

Pälsen ska vara kort och de flesta färg- och färgkombinationer är tillåtna i rasstandarden, förutom färgerna blå, blå och vit, brun, varggrå, svart med tanteckning och trefärgad.

Skötsel

Pälsen ska vara kort, tät, grov och slät. Under vintern kan en ansenlig mängd tät underull utvecklas. Pälsen är lättskött och borstas och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Till naturen är magyar agar något tillbakadragen, utan att vara skygg. Den är balanserad, uppmärksam, trofast samt vaksam med en utvecklad vilja att skydda sin familj, hem och egendom. Den är ändå inte aggressiv eller ilsken. Det stora intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt. 

Hälsa

Inga kända rasspecifika hälsoproblem finns i hundrasen.

Historik

Dessa hundar följde folkgruppen magyarerna under deras invandring till dagens Ungern och Rumänien på 900-talet. Hundarna bestod av en mängd orientaliska raser som reste med magyarerna från de eurasiska slätterna och in i Centraleuropa. Rasen är föga känd utanför Ungern och Rumänien.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12