Maremmano abruzzese

Omutlig, krävande bjässe till vakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

I dagens moderna tättbefolkade samhälle är det av största vikt att man vet bakgrunden till den här hundrasen. Maremmano abruzzese huvudsakliga funktion är att vakta och försvara hjorden och egendom i allmänhet. Vet man och förstår att en mentalitet som detta ställer krav på omgivningen, är rasen en underbar familjehund och trogen gårdsväktare.

Man måste vara beredd på att lägga ner stort arbete på att socialisera en maremmano abruzzese och vänja den vid att komma ut bland folk och uppleva olika typer av omgivningar. 

Om du funderar på maremmano abruzzese:

  • Det är en stor och bestämd hund som trivs bäst hos en ägare med hunderfarenhet, det är inte en lämplig förstagångshund. 
  • Rasen kräver socialisering från start och en tydlighet som leder den in i vuxenlivet, allt från kurser och aktiviteter.
  • Den vill helst bo på landet där den får utrymme. Den har också ett behov av att vakta.
  • Skaffa information om rasen och träffa så många individer som möjligt, både enskilda och i flock, innan du bestämmer dig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

En maremmano abruzzese är en stor och kraftigt byggd hund med ett rustikt utseende. Den rör sig med majestätiska och kraftfulla steg. Intrycket är en tung, muskulös hund, där kroppen ska vara något längre än mankhöjden. Den är harmoniskt byggd i förhållande till tyngd och storlek.

Pälsen är mycket riklig med tämligen grov struktur. Färgen är vitaktig. Mankhöjd för hanar är 65-73,5 cm och tikar 62-70 cm. Vikt för hanar är 40-52 kg och tikar 35-45 kg.

Skötsel

Pälsen är tät och grov. Det här är en hund som är anpassad att vistas utomhus och pälsen är både tjock och vädertålig. Borstning varje vecka med en borste är oftast tillräckligt för att hålla pälsen i trim. Den tjocka underpälsen fälls en till två gånger om året.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är egensinnig, modig, uthållig och mycket vaktig i sitt beteende. När man talar om rasens misstänksamhet mot främlingar så visas det genom att hunden varnar och vaktar, och är omutlig. Alla nya bekanta behöver introduceras stegvis och detta ställer stor krav på ansvarfull ägare med gott omdömme. Man ska alltid närma sig en maremmano abruzzese med respekt och vara medveten om att den är en omutlig väktare i grund och botten.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är litet och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsostatus. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Maremmano abruzzese är en mycket gammal italiensk fårvaktare. Rasen härstammar från herdehundar från Abruzzo, där hundarna fortfarande används inom fårskötseln, samt från herdehundar som tidigare fanns i Maremmaområdet, en del av Toscana och Latium. Med förflyttningar av fårhjordar från en region till en annan började en naturlig korsning ske mellan dessa regionernas herdehundar. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12