Otterhound

Ovanlig, raggig simmare med näsa att spåra

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Otterhound är en stor, stark hund, vilken främst är byggd för en hård dags arbete i vatten, men också för arbete i galopp på land. Den arbetar i flock och är en specialiserad utterjägare. Jakt på utter är inte tillåten vare sig i England eller i Norden och rasen har därför utvecklats till en sällskaps- och utställningshund.

Om du funderar på otterhound:

  • Rasen är mycket ovanlig i Sverige.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är stor, välbyggd och sund med raggig päls och majestätiskt huvud. Dess raggiga hårrem håller den torr och varm. Mankhöjd för hanar är ca 67 cm och för tikar ca 60 cm. Färgerna är grizzle (gråsprängd), sandfärgade, röda, vetefärgade, blå med små vita tecken, vita med gula-, blå- eller grävlingsfärgade fläckar och svart/blå med tanteckning.

Skötsel

Täckhåret är ca 4-8 cm långt, tätt, raggigt och hårt, men inte strävt. Både täckhår och underull får ha en lätt oljig struktur, vilket gör dem vattentäta. Rasen ska inte trimmas, utan visas naturlig på utställning.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett utomordentligt luktsinne och är en synnerligen god simmare med stor uthållighet.

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

Otterhound är en av de äldsta brittiska hundraserna. De första exemplaren kom till USA i början av 1900-talet och där har rasen utvecklats och stabiliserats. Rasen är relativt sällsynt även i England, men har blivit mer populär på senare tid. 1978 registrerades de första exemplaren i Sverige. Inga kullar har registrerats i Sverige under de senaste 20 åren.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15