Otterhound
Ovanlig, raggig simmare med näsa att spåra
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Otterhound är en stor, stark hund, vilken främst är byggd för en hård dags arbete i vatten, men också för arbete i galopp på land. Den arbetar i flock och är en specialiserad utterjägare. Jakt på utter är inte tillåten vare sig i England eller i Norden och rasen har därför utvecklats till en sällskaps- och utställningshund.
Om du funderar på otterhound:
- Rasen är mycket ovanlig i Sverige.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
- Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är stor, välbyggd och sund med raggig päls och majestätiskt huvud. Dess raggiga hårrem håller den torr och varm. Mankhöjd för hanar är ca 67 cm och för tikar ca 60 cm. Färgerna är grizzle (gråsprängd), sandfärgade, röda, vetefärgade, blå med små vita tecken, vita med gula-, blå- eller grävlingsfärgade fläckar och svart/blå med tanteckning.
Skötsel
Täckhåret är ca 4-8 cm långt, tätt, raggigt och hårt, men inte strävt. Både täckhår och underull får ha en lätt oljig struktur, vilket gör dem vattentäta. Rasen ska inte trimmas, utan visas naturlig på utställning.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har ett utomordentligt luktsinne och är en synnerligen god simmare med stor uthållighet.
Hälsa
Höftledsdysplasi (HD) förekommer.
Historik
Otterhound är en av de äldsta brittiska hundraserna. De första exemplaren kom till USA i början av 1900-talet och där har rasen utvecklats och stabiliserats. Rasen är relativt sällsynt även i England, men har blivit mer populär på senare tid. 1978 registrerades de första exemplaren i Sverige. Inga kullar har registrerats i Sverige under de senaste 20 åren.
Dokument
-
pdf
Rasstandard otterhound
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12