Podengo portugues, cerdoso/médio

Pigg, glad i jakt, stor eller liten och olika päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Portugal
Variant av rasen
Podengo português
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

I Portugal används podengo portugues till sällskap, jakt, råttfångare och som väktare på gårdarna. De är en vanlig hund i byarna i Portugal och långt ifrån alla är registrerade i Portugisiska kennelklubben. I Sverige är rasen en sällskapshund. Det finns tre storlekar och kort- och strävhårig päls. 

Om du funderar på podengo portugues:

  • Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör vara medveten om dess jaktinstinkt.
  • Den är stark, tålig, snabb och smidig och gillar agility och lure coursing (jakt efter konstgjort byte).
  • Rasen har en viss vaktinstinkt.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vinthundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Podengo portugués finns i tre storleksvarianter och kan vara antingen släthårig (liso) eller strävhårig (cerdoso). Mankhöjd för liten (pequeno) är 20–30 cm, mellan (medio) 40–54 cm och stor (grande) 55–70 cm. Vikt för liten är 4–6 kg, mellan 16–20 kg och stor 20-30 kg.

Färgen är gul eller fawn, med eller utan vita tecken, eller vit med fläckar i gult eller fawn. Hos liten podengo accepteras även färgerna svart eller brun, med eller utan vita tecken, eller vit med fläckar i svart eller brunt.

Skötsel

Pälsen är lättskött oavsett hårlag och borstas och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en uppmärksam, glad och orädd. Den är trofast och vänlig mot barn och andra hundar. Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör vara medveten om dess jaktinstinkt. Intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och frihetsbehovet måste lösas på annat sätt.

Podengons jaktsätt är att jaga i flock (denna jaktform är inte tillåten i Sverige), främst kanin men även bl.a vildsvin och hjort. De olika storlekarna har olika uppgifter i jakten. Gemensamt är dock att de jagar inom synhåll för föraren. De är alltså inga drivande hundar utan håller sig inom rimligt avstånd från ägaren.

Hälsa

Rasen anses vara en frisk hundras och har inga kända rasbundna sjukdomar eller hälsoproblem. 

Historik

Podengo portugués är Portugals nationalras. Podengon, tillsammans med andra liknande hundraser i medelhavsländerna, härstammar från det gamla Egyptens faraohund. Man tror att denna typ av hundar kom till södra Portugal med nordafrikanska araber.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12