Puli

Självständig, lättlärd med unik snörpäls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Ungern
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Puli är en vallhund som även passar för olika hundsporter, till exempel lydnad och agility och fungerar väl som sällskapshund. Den har fortfarande en hel del vaktinstinkt kvar och kan vara misstänksamma mot okända. Rasen har en karaktäristisk och säregen päls: långa pälssnören. Det tar lång tid att forma dessa "snören" och kräven en hel del pälsvård. 

Om du funderar på puli:

  • Den har stor vaktinstinkt och behöver konsekvent uppfostran.
  • Rasen kräver en del pälsvård.
  • Det är en aktiv hund som behöver fysisk och mental stimulans.
  • Den är reserverad mot främlingar och behöver redan från början social träning. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är mellanstor. Mankhöjd för hanar är 39–45 cm och för tikar 36–42 cm. Vikt för hanar är 13–15 kg och för tikar 10–13 kg. Den har en  araktäristisk tjock, filtad och vågig snörpäls. Färgerna är svart, fawn med svart mask, grå och pärlvit.

Skötsel

Den fäller inte och man behöver varken borsta eller kamma den. Vid cirka 10 månaders ålder börjar snören och band bildas av pälsen. Då kan man behöva hjälpa till och dela på pälsen så att snörena inte blir för stora. Fullpälsad är den inte förrän vid 4 till 6 års ålder.  En viss klippning, till exempel runt tassar är nödvändig. Hudens fett gör pälsen smutsavvisande men hunden kan behöva badas då och då.

Egenskaper och mentalitet

Puli är en självständig, snabb, pigg, klok, orädd, glad och lättlärd hund. Viss vaktinstinkt förekommer.

Hälsa

Det är en frisk och sund hundras med få kända sjukdomsfall. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Puli är en ungersk vallhund med asiatiskt ursprung. Dess förfäder kom med all sannolikhet till Karpaterbäckenet med invandrande magyarer, som levde som nomader och livnärde sig på boskapsskötsel. Rasen användes även som vakthund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15