Puli
Självständig, lättlärd med unik snörpäls
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Ungern
- Hundtyp
- Vallhund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medelstor
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Puli är en vallhund som även passar för olika hundsporter, till exempel lydnad och agility och fungerar väl som sällskapshund. Den har fortfarande en hel del vaktinstinkt kvar och kan vara misstänksamma mot okända. Rasen har en karaktäristisk och säregen päls: långa pälssnören. Det tar lång tid att forma dessa "snören" och kräven en hel del pälsvård.
Om du funderar på puli:
- Den har stor vaktinstinkt och behöver konsekvent uppfostran.
- Rasen kräver en del pälsvård.
- Det är en aktiv hund som behöver fysisk och mental stimulans.
- Den är reserverad mot främlingar och behöver redan från början social träning.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Klubben För Ungerska Rashundar Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är mellanstor. Mankhöjd för hanar är 39–45 cm och för tikar 36–42 cm. Vikt för hanar är 13–15 kg och för tikar 10–13 kg. Den har en araktäristisk tjock, filtad och vågig snörpäls. Färgerna är svart, fawn med svart mask, grå och pärlvit.
Skötsel
Den fäller inte och man behöver varken borsta eller kamma den. Vid cirka 10 månaders ålder börjar snören och band bildas av pälsen. Då kan man behöva hjälpa till och dela på pälsen så att snörena inte blir för stora. Fullpälsad är den inte förrän vid 4 till 6 års ålder. En viss klippning, till exempel runt tassar är nödvändig. Hudens fett gör pälsen smutsavvisande men hunden kan behöva badas då och då.
Egenskaper och mentalitet
Puli är en självständig, snabb, pigg, klok, orädd, glad och lättlärd hund. Viss vaktinstinkt förekommer.
Hälsa
Det är en frisk och sund hundras med få kända sjukdomsfall. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Puli är en ungersk vallhund med asiatiskt ursprung. Dess förfäder kom med all sannolikhet till Karpaterbäckenet med invandrande magyarer, som levde som nomader och livnärde sig på boskapsskötsel. Rasen användes även som vakthund.
Dokument
-
pdf
Rasstandard puli
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, puli
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12