Rafeiro do alentejo
Stor, självsäker och kräver van familj
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Portugal
- Hundtyp
- Herdehund, vakthund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Vaktar självständigt egendom och boskap.
Om du funderar på rafeiro do alentejo:
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Rasen har en stark vaktinstinkt. Den kräver en erfaren hundägare/flockledare och omfattande socialisering som ung
- Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är stor och kraftfull. Mankhöjden för hanar är 66-74 cm och för tikar 64-70 cm. Vikten är för hanar 45-60 kg och för tikar 35-50 kg. Färgen är svart, varggrå, gulröd eller gul, med eller utan brindelteckning, alltid med vita tecken eller vit grundfärg med fläckar i nämda färger.
Skötsel
Pälsen är kort eller medellång och är tjock, rak och tät ända ned på tassarna.
Egenskaper och mentalitet
Rasen ska vara lugn, självsäker och envis, och tar sitt arbete som vakthund med stort engagemang, särskilt nattetid. Den söker aldrig kontakt med människor utan anledning. Den lämpar sig inte som förstagångshund eller enbart som sällskap.
Hälsa
Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet ännu bedöma rasens hälsotillstånd.
Historik
Rasen har Portugal som ursprungsland och är en vakt- och herdehund från Alentejoregionen. Den har mycket gemensamt med de övriga pyreneiska bergshundarna, men är mer ovanlig än både pyreneisk mastiff och pyrenéerhund.
Dokument
-
pdf
Rasstandard rafeiro do alentejo
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12