Rafeiro do alentejo

Stor, självsäker och kräver van familj

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Portugal
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Vaktar självständigt egendom och boskap.

Om du funderar på rafeiro do alentejo:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen har en stark vaktinstinkt. Den kräver en erfaren hundägare/flockledare och omfattande socialisering som ung
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är stor och kraftfull. Mankhöjden för hanar är 66-74 cm och för tikar 64-70 cm. Vikten är för hanar 45-60 kg och för tikar 35-50 kg. Färgen är svart, varggrå, gulröd eller gul, med eller utan brindelteckning, alltid med vita tecken eller vit grundfärg med fläckar i nämda färger.

Skötsel

Pälsen är kort eller medellång och är tjock, rak och tät ända ned på tassarna.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska vara lugn, självsäker och envis, och tar sitt arbete som vakthund med stort engagemang, särskilt nattetid. Den söker aldrig kontakt med människor utan anledning. Den lämpar sig inte som förstagångshund eller enbart som sällskap.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet ännu bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen har Portugal som ursprungsland och är en vakt- och herdehund från Alentejoregionen. Den har mycket gemensamt med de övriga pyreneiska bergshundarna, men är mer ovanlig än både pyreneisk mastiff och pyrenéerhund.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15