Sankt bernhardshund, korthårig

Lugn och harmonisk gigant med bra luktsinne

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Variant av rasen
Sankt bernhardshund
Hundtyp
Sällskapshund, vakthund, gårdshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Dagens sankt bernhardshund används mest som gårds- och sällskapshund. Den är även en duktig spår- och sökhund.

Om du funderar på sankt bernhardshund:

  • Den är liten och söt som valp men blir som vuxen en stor och tung hund.
  • Rasen är stor och kräver hög omkostnad och mycket utrymme.
  • Vissa individer dreglar mer än andra.
  • Rasen är snabbväxande. Det är viktigt vad hunden äter. Följ uppfödarens rekommendationer. Undvik långa promenader första året.

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska ge ett resligt helhetsintryck och ha harmonisk, kraftig, stram och muskulös kropp med imponerande huvud och uppmärksamt uttryck. Den får inte vara överdimensionerad. Mankhöjden för hanar är 70–90 cm och för tikar 65–80 cm. Vikten är ca 60–100 kg. Det finns två pälsvarianter, lång- och korthårig, båda med underull. Färgen är vit med roströda fläckar.

Skötsel

Den korthåriga rasvarianten är betydligt enklare att sköta pälsen på. Den långhåriga varianten behöver borstas igenom minst en gång i veckan för att inte pälsen ska tova ihop sig.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en lugn och harmonisk familjehund som är barnvänlig. Den har en viss vaktinstinkt och kan vara förhållandevis livlig trots sin storlek.

Hälsa

Höftledsdysplasi, HD, och armbågsledsdysplasi, ED, förekommer. 

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar överdrivet stort och tungt huvud, hudmängd och ögonkantsproblem.

Historik

Vid Sankt Bernhardspasset i Schweiz grundade munkar på 1000-talet ett härbärge som tillflyktsort för resande och pilgrimer. Där hölls sedan mitten av 1600-talet stora bergshundar som skydd och vakt. Sankt bernhardshunden härstammar från de stora gårdshundar, som var talrika i dessa trakter. Den framavlades till dagens ras enligt en fastställd idealtyp. I samband med en internationell kynologisk kongress 1887 förklarades den officiellt som schweizisk hundras och dess rasstandard fastställdes.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12