Sealyhamterrier

Snäll och lekfull med stark personlighet.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite större

Allmänt

Sealyhamterrier är en aktiv sällskaps- och familjehund som uppskattar de flesta typer av aktiviteter såsom spår, lydnad, agility och skogspromenader eller att ligga i soffan och mysa.

Om du funderar på sealyhamterrier:

  • En sealyhamterrier är självsäker och stabil till lynnet men också envis, personlig och mycket charmig.
  • Pälsen kräver regelbunden skötsel och trimning.
  • Du måste kunna tänka dig att minst en gång i veckan kamma igenom din hund ordentligt.
  • Sealyhamterrier är vänlig glad, aktiv och robust.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Det är en lågbent och kraftfull hund med vit sträv päls. En rektangulär hund med mycket substans i litet format. Mankhöjd är ca 31 cm och vikten är ca 8–9 kg. Färgen är vit med citronfärgade, bruna eller grävlingsfärgade tecken på huvud och öron.

Skötsel

Pälsen kräver regelbunden skötsel och trimning för att ta bort lösa hår och att förhindra pälsen att bli glanslös.

Egenskaper och mentalitet

Sealyhamterrier är vänlig glad, aktiv och robust. Den är ofta lekfull långt upp i åren. Rasen är viljestark, charmig och sympatisk. Det är en trogen kamrat och en underbar familjemedlem.

Hälsa

Rasen har inga kända rasspecifika sjukdomar.

Historik

Rasen är framavlad på godset Sealy Ham i Wales under mitten av 1800-talet till gryt och småviltsjakt. Ägaren kapten Edwards avlade fram rasen då han önskade en jaktterrier som kunde arbeta under jord på sina ägor. Han ville ha en liten terrier som kunde gå i gryt och som skulle vara vit för att inte förväxlas med grävling. Aveln var medvetet inriktad på att få fram hundar med extrem viltskärpa och jaktlust. Rasen erkändes av den engelska kennelklubben 1910.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15