Shetland sheepdog

Lättlärd, tillgiven och aktiv

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Shetland sheepdog är en mångsidig hundras som passar såväl barnfamiljen som den äldre personen samt utställaren eller den tävlingssugna ungdomen. Rasen är framgångsroik i hundsporter som utställning, lydnad, freestyle och rallylydnad. Men det är framför allt som agilityhund som rasen ligger i topp internationellt. Det finns också ett antal duktiga individer som utbildats till servicehundar.

Typiskt för rasen är att den ska umgås konfliktfritt med andra hundar, vare sig det är hanar eller tikar. Shetland sheepdog, oftast kallad sheltie, älskar motion men anpassar sig gärna till ägarens aktivitetsnivå och rasen är erkänt anpassningsbar även i olika klimat och miljöer. 

Sheltien är mycket omtyckt tack vare sina egenskaper och mångsidighet. I många länder återfinns den på topplistorna över de mest populära hundraserna. Med sitt vackra yttre, vänliga temperament och behändiga storlek är det lätt att förstå varför.

Om du funderar på shetland sheepdog:

  • Rasens anpassningsförmåga och krav passar de flesta oavsett ålder och familj. 
  • Rasen kräver en hel del pälsvård.
  • Den älskar att vara till lags och är otroligt lättlärd.
  • Shetland sheepdog är en livlig och aktiv hund som vill bli aktiverad. 
  • Rasen kan vara matglad och man kan behöva passa så den inte blir för tjock och tung. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Shetland Sheepdog Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Den ljuva, smältande blicken med små vaksamma tippande öron, det eleganta formatet, de lätta rörelserna och den vackra pälsen gör rasen iögonfallande. Flera färgvarianter finns. Vanligast är sobel och vit i olika nyanser och skuggningar. Vita tecken kan förekomma på ben, bröst, nacke, svanstipp och bläs. Trefärgad innebär svart med rödbruna och vita tecken. I blue merle önskas silverblå med stänk och fläckar av svart. Även svart-vita och svart med tan-tecken förekommer. Mankhöjd för hanar är ca 37 cm och tikar ca 36 cm men stora variationer förekommer. 

Skötsel

Den täta mjuka underullen och de hårda långa täckhåren skyddar mot smuts och väta. Pälsen är mer lättskött än man tror, men behöver borstas igenom noga, ända in till huden, någon gång i veckan. Fukta gärna pälsen med lite vatten, det underlättar borstningen. Den silkiga pälsen bakom öronen behöver kammas ofta för att hindra tovor. Pälsen på hasorna samt runt och under tassarna behöver ansas då och då med en sax.

När hunden fäller krävs intensivare borstning. Efter att hunden badats är det viktigt att torka hunden noga, ända in till huden, enklast med hjälp av en fön.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig, kvicktänkt, arbetsvillig, följsam och hängiven. Dessutom är vighet, snabbhet med stor spänst typiska kännetecken för rasen. Sheltie älskar att vara till lags och är otroligt lättlärd, tillgiven, alert och nyfiken. En viss reservation mot främlingar kan finnas men en sheltie ska inte vara rädd eller nervös.

Hälsa

Sheltie har få rasbundna sjukdomar. Tillfälliga magåkommor och felväxande ögonhår förekommer. Även CEA och PRA (ögonsjukdomar) drabbas rasen av. 

Historik

Shetland sheepdog härstammar från Shetlandsöarna. Torparna här livnärde sig på fiske och fårskötsel och behövde en liten gårdshund som också kunde skydda grönsakslandet. Foton och teckningar visar en liten lågställd robust hund med kortare och bredare huvud än vi ser idag, och med mindre päls.

Den första rasklubben bildades 1906 på Shetland och 1914 erkändes hundrasen av The Kennel Club. Många inkorsningar av collie gjordes för att göra rasen till ”en utställningscollie i miniatyr”. 1930 kom den första individen till Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15