Shetland sheepdog
Lättlärd, tillgiven och aktiv
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Shetland sheepdog är en mångsidig hundras som passar såväl barnfamiljen som den äldre personen samt utställaren eller den tävlingssugna ungdomen. Rasen är framgångsroik i hundsporter som utställning, lydnad, freestyle och rallylydnad. Men det är framför allt som agilityhund som rasen ligger i topp internationellt. Det finns också ett antal duktiga individer som utbildats till servicehundar.
Typiskt för rasen är att den ska umgås konfliktfritt med andra hundar, vare sig det är hanar eller tikar. Shetland sheepdog, oftast kallad sheltie, älskar motion men anpassar sig gärna till ägarens aktivitetsnivå och rasen är erkänt anpassningsbar även i olika klimat och miljöer.
Sheltien är mycket omtyckt tack vare sina egenskaper och mångsidighet. I många länder återfinns den på topplistorna över de mest populära hundraserna. Med sitt vackra yttre, vänliga temperament och behändiga storlek är det lätt att förstå varför.
Om du funderar på shetland sheepdog:
- Rasens anpassningsförmåga och krav passar de flesta oavsett ålder och familj.
- Rasen kräver en hel del pälsvård.
- Den älskar att vara till lags och är otroligt lättlärd.
- Shetland sheepdog är en livlig och aktiv hund som vill bli aktiverad.
- Rasen kan vara matglad och man kan behöva passa så den inte blir för tjock och tung.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Shetland Sheepdog Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Den ljuva, smältande blicken med små vaksamma tippande öron, det eleganta formatet, de lätta rörelserna och den vackra pälsen gör rasen iögonfallande. Flera färgvarianter finns. Vanligast är sobel och vit i olika nyanser och skuggningar. Vita tecken kan förekomma på ben, bröst, nacke, svanstipp och bläs. Trefärgad innebär svart med rödbruna och vita tecken. I blue merle önskas silverblå med stänk och fläckar av svart. Även svart-vita och svart med tan-tecken förekommer. Mankhöjd för hanar är ca 37 cm och tikar ca 36 cm men stora variationer förekommer.
Skötsel
Den täta mjuka underullen och de hårda långa täckhåren skyddar mot smuts och väta. Pälsen är mer lättskött än man tror, men behöver borstas igenom noga, ända in till huden, någon gång i veckan. Fukta gärna pälsen med lite vatten, det underlättar borstningen. Den silkiga pälsen bakom öronen behöver kammas ofta för att hindra tovor. Pälsen på hasorna samt runt och under tassarna behöver ansas då och då med en sax.
När hunden fäller krävs intensivare borstning. Efter att hunden badats är det viktigt att torka hunden noga, ända in till huden, enklast med hjälp av en fön.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är livlig, kvicktänkt, arbetsvillig, följsam och hängiven. Dessutom är vighet, snabbhet med stor spänst typiska kännetecken för rasen. Sheltie älskar att vara till lags och är otroligt lättlärd, tillgiven, alert och nyfiken. En viss reservation mot främlingar kan finnas men en sheltie ska inte vara rädd eller nervös.
Hälsa
Sheltie har få rasbundna sjukdomar. Tillfälliga magåkommor och felväxande ögonhår förekommer. Även CEA och PRA (ögonsjukdomar) drabbas rasen av.
Historik
Shetland sheepdog härstammar från Shetlandsöarna. Torparna här livnärde sig på fiske och fårskötsel och behövde en liten gårdshund som också kunde skydda grönsakslandet. Foton och teckningar visar en liten lågställd robust hund med kortare och bredare huvud än vi ser idag, och med mindre päls.
Den första rasklubben bildades 1906 på Shetland och 1914 erkändes hundrasen av The Kennel Club. Många inkorsningar av collie gjordes för att göra rasen till ”en utställningscollie i miniatyr”. 1930 kom den första individen till Sverige.
Dokument
-
pdf
Rasstandard shetland sheepdog
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Domarkompendium shetland sheepdog
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, shetland sheepdog
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
200-analys BPH shetland sheepdog
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12