Siberian husky
Livlig slädhund med stor flockinstinkt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
- Ursprungsland/hemland
- USA
- Hundtyp
- Slädhund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Hög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Siberian husky används i dag som slädhund för nöjes skull, tävling eller i turistverksamhet. Tillgodoser man hundens krav på motion och flockgemenskap får man uppleva en sund, aktiv hund med hög arbetsmoral. Det är en hund som älskar att jobba och trivs inte enbart som sällskapshund.
Om du funderar på siberian husky:
- Rasen har stor jaktinstinkt vilket medför att den kan vara svår att ha lös.
- Få individer passar som sällskapshundar.
- Den är mycket motionskrävande.
- Siberian husky trivs i flock och kan därför vara svår att lämna ensam.
- En siberian husky har stark egen vilja och behöver tidigt tränas i vardagliga situationer.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Polarhundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
SPHKs Rasklubb För Siberian Husky Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är en medelstor arbetande slädhund med flytande rörelser där kroppsproportionerna förmedlar kraft, fart och uthållighet. Hanar är maskulina men aldrig grova och tikar är feminina men aldrig klena. Pälsen är medellång och hunden ska ge ett välpälsat intryck.
Färgen kan vara svart, grå, viltfärgad, sobel, röd eller vit och finns i alla nyanser och som enfärgat eller med vita markeringar. Mankhöjd för hanar är 53–60 cm och för tikar 51–56 cm. Vikt för hanar är 20–27 kg och tikar 16–23 kg.
Skötsel
Pälsen är dubbel, där underullen är mjuk och tät och täckhåren raka och ganska mjuka. Den är lättskött och badas vid behov. Pälsen fälls regelbundet och ska aldrig trimmas.
Egenskaper och mentalitet
Rasen har hög arbetsmoral, stor flockinstinkt och vänligt temperament. Den är mjuk, livlig, utåtriktad och uppmärksam. Vuxna hundar kan uppvisa ett värdigt och aningen reserverat beteende. Hundar som är skygga för människor, aggressiva mot andra hundar eller visar vakthundsbeteende är inte rastypiska.
Den kräver mycket motion, träning och stimulans. Det stora intresset för jakt försvårar hundens möjlighet att vara lös och ställer särskilda krav på ägaren.
Hälsa
Siberian husky är en frisk hundras utan kända rassjukdomar.
Historik
Nomadfolken i norra Sibirien var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. Rasens ursprungliga funktion är att spänd för släde förflytta lätt last i måttlig hastighet över stora avstånd. Senare började man använda rasen vid draghundstävlingar då man upptäckte dess snabbhet.
Dokument
-
pdf
Rasstandard siberian husky
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, siberian husky
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12