Siberian husky

Livlig slädhund med stor flockinstinkt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Slädhund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Siberian husky används i dag som slädhund för nöjes skull, tävling eller i turistverksamhet. Tillgodoser man hundens krav på motion och flockgemenskap får man uppleva en sund, aktiv hund med hög arbetsmoral. Det är en hund som älskar att jobba och trivs inte enbart som familjehund.

Om du funderar på siberian husky:

  • Rasen har stor jaktinstinkt vilket medför att den kan vara svår att ha lös.
  • Få individer passar som sällskapshundar.
  • Den är mycket motionskrävande.
  • Siberian husky trivs i flock och kan därför vara svår att lämna ensam.
  • En siberian husky har stark egen vilja och behöver tidigt tränas i vardagliga situationer. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Polarhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor arbetande slädhund med flytande rörelser där kroppsproportionerna förmedlar kraft, fart och uthållighet. Hanar är maskulina men aldrig grova och tikar är feminina men aldrig klena. Pälsen är medellång och dubbel, där underullen är mjuk och tät och täckhåren raka och ganska mjuka. Hunden ska ge ett välpälsat intryck.

Färgen kan vara svart, grå, viltfärgad, sobel, röd eller vit och finns i alla nyanser och som enfärgat eller med vita markeringar. Mankhöjd för hanar är 53–60 cm och för tikar 51–56 cm. Vikt för hanar är 20–27 kg och tikar 16–23 kg.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov. Den fälls regelbundet och ska aldrig trimmas.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har hög arbetsmoral, stor flockinstinkt och vänligt temperament. Den är mjuk, livlig, utåtriktad och uppmärksam. Vuxna hundar kan uppvisa ett värdigt och aningen reserverat beteende. Hundar som är skygga för människor, aggressiva mot andra hundar eller visar vakthundsbeteende är inte rastypiska. Den kräver mycket motion, träning och stimulans.

Hälsa

Siberian husky är en frisk hundras utan kända rassjukdomar, troligtvis beroende på att man i huvudsak avlar på funktion.

Historik

Nomadfolken i norra Sibirien var helt beroende av denna typ av hund för sin överlevnad. Rasens ursprungliga funktion är att spänd för släde förflytta lätt last i måttlig hastighet över stora avstånd. Senare började man använda rasen vid draghundstävlingar då man upptäckte dess snabbhet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15