Sredneasiatskaja ovtjarka

Stark herdehund som kräver van ägare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland
Sovjetunionen
Hemland
Ryssland
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Sredneasiatskaja ovtjarka är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta boskap. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Om du funderar på sredneasiatskaja ovtjarka:

  • Rasen är självständig och kräver därför en ansvarsfull, kunnig och erfaren ägare.
  • Den har stor vaktinstinkt.
  • Rasen trivs inte i lägenhet. Du bör helst bo på landet och ge hunden stor möjlighet till utevistelse.
  • Det är en stor hund, vilket medför bland annat höga foderkostnader.
  • Ta reda på så mycket som möjligt om rasen innan köp.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Ovcharka klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är 62–90 cm och vikten är 45–90 kg. Rasen har två pälsvarianter; kort- och långhårig. Flertalet färgkombinationer förekommer.

Skötsel

Väldigt lite pälsvård behövs. Den bör borstas vid fällning och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är stark, atletisk, självständig och försvarar sitt territorium. Den är misstänksam mot främlingar och självständig eftersom den alltid varit tvungen att ta egna beslut när den vaktar fåren. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd, men höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Rasens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Den formades av den karga naturen som utgör det enorma geografiska området som sträcker sig från det Kaspiska havet till gränsen mot Kina.

Rasen har alltid arbetat som herdehund, det vill säga vaktat boskap, med de folkslag som vandrade genom det som nu utgör bland annat Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizien, Kazakhstan, Iran och en landmassa som huvudsakligen bestod av öken. Till aveln valdes hundar som kunde klara av svåra förhållanden.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12