Staffordshire bullterrier
Glad, energisk, socialt litet kraftpaket.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Staffordshire bullterrier är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporterna. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, nosework, viltspår och bruks. Det är också en populär hundras på utställningar.
Om du funderar på staffordshire bullterrier:
- Du måste ha mycket tid att vara med din hund.
- Träna mjukt men bestämt, och var noga med att träna passivitet (alltså att lära hunden att slappna av och vila).
- Det är en mycket aktiv och intensiv hundras, särskilt som valp.
- Rasen är ofta mycket lekfull och livlig, långt upp i åldern.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svenska Staffordshire Bullterrier Klubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd är ca 36–41 cm. Vikt för hanar är ca 13–17 kg och tikar 11–15,5 kg. Den är en välbalanserad ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Färgen är röd, fawn, vit, svart eller blå eller någon av dessa färger i kombination med vitt.
Skötsel
Rasen har kort päls och saknar underull. Pälsen är mycket lättskött.
Egenskaper och mentalitet
Staffordshire bullterrier är en ömhetstörstande, energisk, följsam och vänlig glädjespridare. Den är social, aktiv, positiv, uppskattar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds.
I den analys av rasens mentalitet som gjorts beskrivs den som en social och lekfull hund med ett visst mått av nyfikenhet. Uttalade rädslor eller aggressioner är ovanligt inom rasen.
Hälsa
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, när det gäller andning, bett och hud.
Historik
Staffordshire bulterrier kallas ofta för staff/staffe. Rasen härstammar från de bull- och terrierhundar som främst förekom i Midlands. Där föddes tanken på att dessa, mycket uppskattade hundar, skulle kunna bli en ny godkänd hundras.
Rasen erkändes 1935 av den engelska kennelklubben. Drygt 600 hundar av sinsemellan mycket olika typ och bakgrund registrerades då. Staffordshire bullterrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England.
Dokument
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, staffordshire bullterrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, staffordshire bullterrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium staffordshire bullterrier
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Rasstandard staffordshire bullterrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
200-analys BPH staffordshire bullterrier
Läs mer om hur hundrasen beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
500-analys BPH staffordshire bullterrier
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12