Tax

Vänlig, envis och uthållig trots sina korta ben

Fakta

Rasgrupp
Grupp 4, Taxar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Storleksvarianter
Kanin-, dvärg- och normaltax
Hårlagsvarianter
Kort-, sträv- och långhårig
Hundtyp
Grythund, jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Lite större

Allmänt

Tax är en mångsidig jakthund. I samband med ökningen av rådjursstammen i Sverige under 1940-talet uppstod behovet av små, långsamdrivande hundar och taxen utvecklades till en populär rådjursspecialist. Även om intresset för grytjakt i Sverige minskat betydligt får vi inte glömma att många av rasens särdrag, och formatet, framavlats för att få en användbar grythund.

De flesta taxar är framförallt trevliga familjemedlemmar och det är en av världens mest omtyckta och spridda hundras.

Om du funderar på tax:

  • Ta reda på rasens egenskaper och användningsområde.
  • Rasen ställer krav på att ägaren för att den ska bli lydig och följsam.
  • Den är påhittig och energisk och vill ha sysselsättning.
  • Ställ dig själv frågan vilket ändamål du har med ditt valpköp.
  • Hundrasen är unik då det finns tre olika storlekar och tre olika pälsvarianter. Tänk noga igenom vilken variant som passar dig och din vardag.

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Taxklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Taxar har korta ben, långsträckt kroppsform och kraftigt käkparti med välutvecklat bett, vilket är viktigt för en grythund. Rasen förekommer i tre olika storlekar där bröstomfånget avgör vilken variant den tillhör. Kanintax med bröstomfång upp till 30 cm och en vikt på ca 3–4 kg. Dvärgtax har ett bröstomfång på 30–35 cm och väger ca 4–6 kg. Normaltax har ett bröstomfång över 35 cm och ska helst inte väga över 9 kg.

Rasen förekommer också i tre olika hårlag; kort-, sträv- och långhårig. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad.

Skötsel

Pälsen på den korthåriga taxen ska vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande. Den kräver ingen särskild skötsel. Pälsen på den långhåriga taxen ska borstas och kammas med jämna mellanrum så att tovor inte bildas där håret är extra långt.

Den strävhåriga varianten har en päls som behöver trimmas. Pälsen består av två lager; täckhår och underull. Ju fortare valpen/unghundens päls växer, desto tidigare bör den ses över första gången. I praktiken kan det handla om 5–6 månaders ålder. Pälsen ska inte klippas.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Den är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt förmåga att använda sin luktsinne. En tax ska alltid utstråla mod och självsäkerhet samt vara envis och energisk. Dessa egenskaper gör också taxen till en mycket uppskattad sällskapshund.

De långhåriga varianterna och dvärg- och kanintaxar har ofta inte så utpräglade jaktegenskaper.

Hälsa

Tax är en förhållandevis frisk ras och taxar blir ofta mycket gamla. Svenska Taxklubben verkar för att rasens uppfödare ska bedriva avel på mentalt och fysiskt friska och sunda hundar. Diskbråck och liknande ryggproblem drabbar taxar oftare än andra raser. Det är därför viktigt att följa och ta till sig den forskning som sker inom området.

Taxuppfödarna bör ha fokus på att det är den sjukdom som är viktigast att ta hänsyn till i avelsarbetet. Taxar med ryggproblem ska inte användas i aveln. Sedan 2021 har taxuppfödare och hanhundsägare möjlighet att före avel ryggröntga tilltänkta avelsdjur och få resultatet avläst och registrerat i SKKs databas. Även PRA (ögonsjukdom) förekommer. 

Historik

Taxens ursprungsland/hemland är Tyskland och rasen ska ha uppstått och renodlats från lågbenta tyska stövare. Taxen, i tysktalande länder kallad Dachshund eller Teckel, är känd sedan medeltiden då det från stövare fortlöpande avlats fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. Från dessa kortbenta hundar härstammar taxen, erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna.

De första taxarna i Sverige var allround-jakthundar, men kom att alltmer bli specialiserade som grythundar och långsamt drivande hundar. Svenska Taxklubben grundades 1901.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12