Tibetansk spaniel

Självständig, charmig och nyfiken - för dig med tålamod

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland
Tibet
Hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Tibetansk spaniel är en robust liten sällskapshund, som gärna deltar i de flesta av sin familjs aktiviteter. Rasen trivs lika bra med att hänga med på längre utflykter som att ligga hemma i soffan. 

Om du funderar på tibetansk spaniel:

  • Tibetansk spaniel är en ras med självständig mentalitet. En stor portion humor och tålamod krävs och träning i hundsporter kan utgöra en viss utmaning.
  • Rasen fäller sin rikliga underull 1-2 gånger per år och vid dessa tillfällen är daglig pälsskötsel nödvändig.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Tibetansk spaniel är en liten, aktiv och alert hund som har en mankhöjd på ca 25 cm. Vikt ca 4-7 kg. Alla färger och blandningar av färger förekommer.

Skötsel

Den attraktiva pälsen är mycket lättskött trots att det kan se ut att vara mycket och tjock päls. En rejäl genomgång med borste och kam en gång per vecka räcker i allmänhet, utom under fällningsperioderna då man bör borsta dagligen.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är glad, nyfiken och tillgiven men den är också mycket självständig och kan vara avvaktande mot personer den inte känner. En tibetansk spaniel gillar att följa med på långa promenader, men kurar även nöjt ihop sig i sin ägares säng om inget annat erbjuds.

Hälsa

Rasen är frisk och sund och kan bli mycket gammal, 15 år är ingen ovanlighet, och den är aktiv upp i hög ålder. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram för PRA (ögonsjukdom). Och enstaka fall av ögonsjukdomen PRA (ögonsjukdom) och njursjukdomen renal dysplasi (PNP) förekommer.

Historik

Rasen kommer från Tibet, där hundtypen i århundraden funnits hos munkarna i klostren. Hundarna användes som väktare, men även som sällskap och de påstods fungera som värmedyna åt munkarna.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15