Vit herdehund

Livlig, lättlärd sällskapshund med behov av aktivitet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Hundtyp
Vallhund, brukshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Vit herdehund beskrivs ofta som sällskaps- och familjehund, men låt dig inte luras av detta. Rasens bakgrund som vall- och vakthund ger ofta andra egenskaper än dem man söker hos en ren sällskaps- och familjehund. Eftersom rasen i grunden är avsedd för arbete behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt. Den vita herdehunden är en mycket aktiv hund som uppskattar och passar till de flesta bruks- och hundsportsgrenar.

Den används idag också som social tjänstehund och assistanshund. Rasen är lättlärd och mångsidig vilket kräver en engagerad förare. Det finns två pälsvarianter: normalhårig och långhårig.

Om du funderar på vit herdehund:

  • Vit herdehund är en ganska stor hund och behöver ett aktivt liv. Har du tid, plats och ork?
  • Den långhåriga varianten kräver en del pälsvård.
  • Innan du skaffar en vit herdehund är det bra att fundera på vad du vill göra tillsammans med din hund.
  • Vänd dig till uppfödare du känner förtroende för och som svarar på frågor om valpens föräldrar och rasen i stort.

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Vit Herdehundklubb Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Vit herdehund är en kraftfull och välmusklad, medelstor hund. Mankhöjd för hanar är 58–66 cm och för tikar 53–61 cm. Den ska vara rektangulärt byggd och ha medelgrov benstomme. Kroppen ska ge ett elegant och harmoniskt intryck. Pälsen är medellång eller lång, alltid med underull. Färgen är vit.

Skötsel

Pälsen behöver borstas igenom regelbundet, mer under fällningsperioderna. En långhårspäls ska inte vara svår att sköta, en genomborstning i veckan, något oftare vid fällning. Områdena bakom öronen och lårens baksidor kan behöva borstas igenom mer noggrant.

Egenskaper och mentalitet

Vit herdehund ska vara en livlig, gladlynt, lättlärd och samarbetsvillig hund som uppskattar aktivitet. Den ska ha ett balanserat temperament, vara uppmärksam, vänlig och lågmäld. Aldrig rädd eller oprovocerat aggressiv.

Vit herdehund är en mycket social hund som hyser stor tillgivenhet till sin ägare och den önskar ingenting högre än att vara accepterad som en i familjen. Rasen kan vara neutralt inställd till okända och även vakta när någon närmar sig hemmet.

Hälsa

Rasen anses vara frisk och sund även om höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, förekommer. För registrering av valpar krävs att avelsdjuren har känd höftledsstatus. 

Historik

Vit herdehunds historia är den tyska schäferns fram till 1933 då den vita färgen förbjöds i Tyskland. Efter förbudet försvann de i stort sett från Europa men aveln fortsatte på andra håll, framför allt i USA och Kanada. De första individerna importerades därifrån till Schweiz i början av 70-talet.

Sedan 1991 registreras vit herdehund som en egen hundras och är nu vanlig i hela Europa. I Sverige erkändes rasen av Svenska Kennelklubben, SKK, år 2000.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12