Welsh springer spaniel

Vänlig, sportig mångsysslare som trivs med familjen

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medelstor
Storlek
Medel

Allmänt

Historiskt är welsh springer spaniel en stötande och apporterande hund. I dag får man anse den vara en sportig, allsidig hund. Den lämpar sig väl som viltspårshund, då den har en god spårningsförmåga men med rätt träning kan även bli en duktig agilityhund. Rasen kräver en hel del motion, och vill ha meningsfulla, stimulerande uppgifter att utföra.

Om du funderar på welsh springer spaniel:

  • Rasen vill ha ett aktivt liv med mycket motion och andra aktiviteter.
  • Den bör ges möjlighet att få springa och sträcka ut regelbundet.
  • Var beredd att lägga ner mycket arbete under valp- och unghundstadiet.
  • Rasen kräver en del pälsvård.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 48 cm och för tikar ca 46 cm. Det är en sund hund utan överdrifter. Öronen är korta och huden runt ögonen ska vara stram. Färgen är vit med djupt röda fläckar.

Skötsel

Pälsen är mjuk med täckhår av olika längd över kroppen. Regelbunden pälsvård krävs. Framförallt är det tassar och öron som ska skötas. Pälsvården är inte mer krävande än att hundägaren själv kan sköta den. Man bör trimma den 3–4 gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en mycket alert och allsidig hund som trivs bäst om den får stå i centrum. Man bör uppfostra den med konsekvens samt meningsfulla uppgifter. Den är livlig och glad.

Hälsa

Generellt är rasen mycket sund. Allvarliga problem är inte vanligt förekommande.

Historik

Rasen blev erkänd 1902 och kommer från en typ av röda och vita spanielhundar som var vanliga i Wales. Den kom till Sverige under 1960-talet och har sedan dess stadigt och i lagom takt etablerat sig. Det registreras cirka 600 hundar per år i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15