Welsh springer spaniel
Vänlig, sportig mångsysslare som trivs med familjen
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Jakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medelstor
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Historiskt är welsh springer spaniel en stötande och apporterande hund. I dag får man anse den vara en sportig, allsidig hund. Den lämpar sig väl som viltspårshund, då den har en god spårningsförmåga men med rätt träning kan även bli en duktig agilityhund. Rasen kräver en hel del motion, och vill ha meningsfulla, stimulerande uppgifter att utföra.
Om du funderar på welsh springer spaniel:
- Rasen vill ha ett aktivt liv med mycket motion och andra aktiviteter.
- Den bör ges möjlighet att få springa och sträcka ut regelbundet.
- Var beredd att lägga ner mycket arbete under valp- och unghundstadiet.
- Rasen kräver en del pälsvård.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Welsh Springer Spanielklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är ca 48 cm och för tikar ca 46 cm. Det är en sund hund utan överdrifter. Öronen är korta och huden runt ögonen ska vara stram. Färgen är vit med djupt röda fläckar.
Skötsel
Pälsen är mjuk med täckhår av olika längd över kroppen. Regelbunden pälsvård krävs. Framförallt är det tassar och öron som ska skötas. Pälsvården är inte mer krävande än att hundägaren själv kan sköta den. Man bör trimma den 3–4 gånger per år.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är en mycket alert och allsidig hund som trivs bäst om den får stå i centrum. Man bör uppfostra den med konsekvens samt meningsfulla uppgifter. Den är livlig och glad.
Hälsa
Generellt är rasen mycket sund. Allvarliga problem är inte vanligt förekommande.
Historik
Rasen blev erkänd 1902 och kommer från en typ av röda och vita spanielhundar som var vanliga i Wales. Den kom till Sverige under 1960-talet och har sedan dess stadigt och i lagom takt etablerat sig. Det registreras cirka 600 hundar per år i Sverige.
Dokument
-
pdf
Rasstandard welsh springer spaniel
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, welsh springer spaniel
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium welsh springer spaniel
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12