Årets narkotikasökund är korad

Nyheter
Om SKK

Labrador retrieverhanen Loki, belönas för sin anmärkningsvärda förmåga att hitta vapen och narkotika trots ambitiösa försök dölja dem.

Årets narkotikasökhund 2022 bekymras varken av minusgrader, starka avledande dofter eller finurliga gömställen. 

Alltid redo

Narkotika gömd i kaffekapslar, nedfryst amfetamin och vapen gömt i en dammsugare, det här är några av de fyndsituationer då Lokis nos varit avgörande. Tillsammans med sin förare, Erik Furmark, gjorde han sammanlagt 111 beslag under perioden 1 september 2021 till 31 augusti 2022. Det motsvarar drygt 5,2 miljoner kronor i samhällsnytta.

– Loki är väldigt energiskt och det spelar ingen roll om det är tidigt på morgonen eller mitt i natten. Han ställer alltid upp och vill alltid söka och jobba, det är hans främsta egenskap, berättar Erik Furmark.

Från Essex till Haparanda

Loki kom till Sverige för tre år sedan från Essex i Storbritannien, där han bodde sin första tid i en vanlig familj.  För att bli aktuell passerade Loki cirka 25 testmoment på plats och väl i Sverige gick Loki och Erik en cirka sex månader lång utbildning tillsammans. Efter genomförd certifiering har de tjänstgjort de senaste två åren vid den svensk-finländska gränsen i Haparanda. Där arbetar de utomhus, även om det är minus 25 grader och blåst, och söker av fordon och resenärer. Det vill säga när de inte gör husrannsakningar, söker av bussar och tåg eller hjälper polisen i sitt arbete.

Loki och Erik gör oväntade beslag

Med sin fenomenala nos hittar Loki saker som polisen inte har möjlighet att lokalisera. Bland annat hittade han ett vapen som gömts i en dammsugare. Det roligaste beslaget hittills är, enligt Erik, annars när de åkte på ett tips om folk som av okänd anledning befann sig mitt ute i skogen i Haparanda kommun. När de anlände till platsen drog Loki rätt in i skogen och anträffade snabbt en cannabisodling.

Vardagshjälte och familjehund

Till vardags är Loki en vanlig familjehund som umgås med den andra hunden i familjen, en vit herdehund. Att han fungerar så bra i arbetet som narkotikasökhund beror på hans stora jakt- och byteslust, säger Erik. Loki är en av två labradorer som arbetar vid tullen i Haparanda. Den andra fick utmärkelsen Årets narkotikasökhund år 2018. Beskedet att just Loki vunnit priset i år känns fortfarande lite overkligt, säger Erik.

– Men det är självklart jätteroligt och ett kvitto på att man gjort ett helt okej arbete.

Snart 30 år av utmärkelser

Utmärkelsen Årets narkotikasökhund har delats ut sedan 1993 för att uppmärksamma tjänstehundarna inom Tullverket som arbetar med att hitta narkotika. Juryn består av representanter för Tullverket och Svenska Kennelklubben. Vinnaren får motta sitt pris den 10 december, i samband med Stockholm Hundmässa. Den vinnande hunden får en fin rosett, ett smaskigt ben, en ny hundsäng från Bia Bädden och foder motsvarande sex månaders förbrukning från Royal Canin. Föraren till Årets narkotikasökhund får ett resestipendium till ett värde av 20 000 kronor.

Juryns motivering

Sökhunden Loki tjänstgör i Haparanda. Tillsammans med sin hundförare Erik Furumark jobbar de i den utmanande miljö som platsen innebär, både vad gäller lokaler och klimat. De arbetar i gränsflödet med fotgängare och fordon av olika slag, och även under husrannsakningar och på andra platser. Loki har en anmärkningsvärd förmåga att dofta sig till både vapen och narkotika trots ambitiösa försök att dölja dessa i bland annat starka dofter, genom frysning och med fysiska hinder.