Årets bragdhund räddade barn ur isvak

Nyheter
Om SKK

Utmärkelsen Årets bragdhund 2022 tilldelas siberian husky-hanen Wild Tribe’s Cáppis. Han belönas för sin kloka och rådiga insats när lillhusse Alve, då 12 år, gick genom isen med delar av sitt hundspann.

Trots sin ringa ålder förstod nio månader gamla Cáppis allvaret i situationen och arbetade metodiskt för att få upp lillhusse, sig själv och släden på isen igen. ”Càppis har visat på mod och handlingskraft i en för honom ny och farlig situation”, skriver juryn i sin motivering.

Hörde inte varningen

Händelsen inträffade på sjön i närheten av familjens stuga i Mossaträsk i Örnsköldsviks kommun, när Alve och hans mamma Camilla Eklund Engvall var ute och körde varsitt 6-spann. De hade runt 500 meter kvar hem när Camilla, som körde först, hörde och kände att isen sprack under hennes släde. Hon försökte ropa till Alve, som kom bakom, att öka farten för att ta sig över men han hörde inte och bromsade istället. Hundarna längst fram hann över sprickan men Cáppis, som var längst bak, liksom släden och Alve hamnade i det iskalla vattnet.

– Jag hinner tänka, ska jag släppa mitt spann och springa dit och försöka få upp honom, för det är inte lång tid man har på sig när man blir nedkyld i det kalla vattnet. Jag är 50-100 meter bort och hör hur han skriker i panik, berättar Camilla.

Camilla försökte ropa på hundarna i Alves spann, bland annat till Cáppis mamma Moony, att försöka dra upp Alve och släden men de vägrade att lyssna på henne. Släden satt fast eftersom ankaret, som sitter fast i slädens handtag och används som broms, hade fastnat i iskanten. För att ens kunna ta sig loss måste hela det tunga ekipaget därför först backa.

Häver sig upp

På något sätt lyckades hundarna tillsammans lösa den uppgiften. Plötsligt såg Camilla att släden stod upp och att Alve höll fast sig i handtagsbågens stolpar nere vid medarna. Cáppis vände sig om och kontrollerade att Alve var redo. Sedan hävde han sig upp över iskanten och drog upp dem båda ur isvaken.

– Hur han ens fick kraften att dra sig upp förstår jag inte, men att se hunden dra upp Alve var det mäktigaste jag har sett. Jag älskar den här hunden mer än allt annat, säger Camilla.

Välförtjänt uppmärksamhet

Beskedet att Cáppis vunnit utmärkelsen Årets bragdhund 2022 beskriver hon som en glädjechock, eftersom han då får all den uppmärksamhet som hon tycker att han förtjänar.

Utmärkelsen Årets bragdhund har delats ut av Svenska Kennelklubben sedan 1989. Prisutdelningen sker på Stockholm Hundmässa då vinnaren får en medalj, ett diplom, en statyett, ett smaskigt ben, en ny bädd från Biabädden och foder från Royal Canin motsvarande ett års förbrukning. Agria Djurförsäkringar skänker även 20 000 kronor, som Camilla Eklund Engvall valt att donera till organisationen VOOV Veterinär Omsorg Om Våldsutsatta.

Juryns motivering:

Årets bragdhund tilldelas Cáppi. Trots sin unga ålder, endast 9 mån, har förstått allvaret när delar av ett hundspann gick igenom isen med sin husse, Alve 12 år. När isen brast och släden föll ner i vaken kunde Alve med Cáppis hjälp dra upp släden och sig själv tillsammans med övriga hundar framme i spannet. Càppis har visat på mod och handlingskraft i en för honom ny och farlig situation.

Hedersomnämnanden:

Molly, cavalier king charles spaniel. Andreas Ekström, Bromma
Shaggy, rhodesian ridgeback. Åsa Monier, Norrköping
Ängla, berger picard. Agneta o Curt Gabrielsson, Brålanda

Juryn bestod av vd Kees de Jong, Annika Klang och Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.