Plikttrogna Uno är årets blodgivarhund

Nyheter
Om SKK

För fjärde året i rad har AniCura utsett Årets Blodgivarhund. Hundar från olika håll i Sverige var nominerade och idag på blodgivardagen utsågs den sjuåriga flatcoated retrievern Uno till vinnare och fick vara gäst i TV4 Nyhetsmorgon. Han har lämnat blod hela 18 gånger och kommer från Rockneby utanför Kalmar.

Tävlingen Årets blodgivarhund anordnas av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård. Hundar från AniCuras kliniker i hela landet har nominerats och på onsdagen, den internationella blodgivardagen, korades vinnaren. Uno, en flatcoated retriever från Rockneby blev juryns val och fick under dagen gästa TV4 Nyhetsmorgon.

– Det känns jätteroligt att vinna och på så sätt kunna uppmärksamma fler om att hundar kan vara blodgivare. Att vara blodgivarhund är lite av en win-win. Samtidigt som Uno ges möjlighet att rädda andra hundar, så får vi också veta att Uno är frisk och mår bra. Han trivs också superbra på kliniken, annars hade vi inte gjort det. Har man en hund som passar tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare, det är en viktig insats, säger Åsa Kallenberg, matte till Uno.

Juryn har utgått från ett antal kriterier när de utsåg vinnaren. Unos tillgänglighet och det stora antalet blodgivningar har vägt tungt.

– Även i år har det varit tuff konkurrens och vi har haft många starka kandidater. Unos långa erfarenhet och trogna blodgivning blev ändå avgörande. Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på 16 hundar, vilket gör honom till en verklig förebild. Vi hoppas att han inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering

Uno är en av våra absolut gladaste och mest trogna blodgivare. Han ställer upp i alla lägen och är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sex år lämnat blod 18 gånger och räddat 16 liv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.

Kan din hund bli blodgivare?

Dessa kriterier behöver hunden uppfylla:

  • Hunden måste väga över 25 kilo.
  • Från cirka 1 års ålder kan hunden få börja lämna blod. Börja gärna så tidigt som möjligt, de flesta djursjukhus vill att hunden 4 år eller yngre då den börjar lämna blod.
  • Blodtappningen tar 5–7 minuter och det är viktigt att hunden kan ligga stilla den tiden.
  • Hunden ska helst inte vara avsedd för avel. Rådgör med din veterinär om vad som gäller.
  • Blodgivarhunden får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.
  • Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma.

Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sina hundar lämna blod.

Vinnaren har utsetts av juryn:

  • Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
  • Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
  • Bodil Ström Holst, Leg vet, docent, specialist i reproduktion hos hund och katt, Dipl ECAR och universitetslektor i sällskapsdjurens hälsa och sjukdomar, särskilt hund och katt, med rektors samverkansuppdrag

Prisutdelning:
Priset delas ut vid AniCura Läckeby Djursjukhus, Adress: Örntorp 201, Läckeby.

För mer information, vänligen kontakta:

Rebecca Bengtsson
, djurvårdare och ansvarig sköterska blodbanken AniCura Läckeby Djursjukhus
Tel: 0480–429700
rebecka.bengtsson@anicura.se

Karin Dileo, kommunikationsansvarig AniCura Sverige
Tel: 0708–16 42 40
E-post: karin.dileo@anicura.se