Första valpen i inkorsningsprojektet för cavalier

Nyheter
Om SKK Uppfödning

Den 17 november föddes den första valpen i inkorsningsprojektet för cavalier king charles spaniel. ”Mr X” är resultatet av en inkorsning med en dansk-svensk gårdshundshane och är en trefärgad pigg krabat som redan är uppe och springer.

Mr X

- Han är väldigt lik en cavaliervalp måste jag säga och har en bra färg med tanteckningen på rätt plats, konstaterar uppfödaren Anna-Karin Nilsson, som fött upp cavalier sedan 1989.

Grönt ljus från CS

Cavaliersällskapet fick i somras grönt ljus av SKKs Centralstyrelse för ett inkorsningsprojekt vars syfte är att öka den genetiska variationen och ge förutsättning att öka sundheten i rasen, bland annat genom att förbättra skallformen. De aktuella donatorraserna är dansk-svensk gårdshund, japansk spets och lhasa apso. Just önskemålet om ökad genetisk variation är skälet till att inte närbesläktade hundraser valdes. Däremot är det viktigare att donatorhunden har cavalieregenskaper än att den är en storvinnare på utställning.

Så väljs inkorsningshundarna

- Inkorsningshundarna behöver inte vara typiska för sin egen hundras utan det viktiga är att de kan förväntas nedärva de egenskaper som är önskvärda hos cavalieren och i projektet som helhet, till exempel temperamentet. Den enskilda individen är avgörande, inte hundrasen, och det kan till och med innebära att donatorhunden har egenskaper som inte är önskvärda i sin egen ras men som är önskvärda hos en cavalier, säger Helena Skarp, som är chef för avdelningen Avel & hälsa på SKK.

Just Mr X pappa råkar vara utställningschampion men valet av donatorhund baserades enligt Anna-Karin Nilsson snarare på faktorer som lämpligt temperament. Något hon visste att hon kunde hitta i rasen eftersom hon har en dansk-svensk gårdshundtik själv.  Genom diskussioner med den avelsansvarige på Rasklubben för dansk-svensk gårdshund hittades en lämplig hane i Umeå.

- Det var lagom storlek på honom och han var långsvansad med en bra svansansättning. Han har ett trevligt temperament och har gjort BPH. Han har gjort alla tester som krävs för en dansk-svensk gårdshund och är HD- och ED-röntgad, ögonlyst och knäledskollad. Tio år gammal fick han även hjärtintyg, även om veterinären var lite förvånad, skrattar Anna-Karin Nilsson.

Vill bidra till rasens sundhet

Hon säger att hon ville delta i projektet för att ”det känns bra att få göra något” för att förbättra cavalierens sundhet. Även om hon själv inte haft så många valpar som drabbats av hjärtfel i tidig ålder säger hon att det oavsett inte är roligt när valpköparna hör av sig om det. Samtidigt finns en oro bland valpköparna för syringomyeli, säger hon.

- Jag är lite nyfiken också och har hållit på så länge så att när vi började prata om inkorsning tänkte jag att man kan väl få avsluta med att få prova på något nytt. Och om vi har ett projekt som på fyra generationer får tillbaka cavaliertypen helt, ja varför då inte göra det, säger Anna-Karin Nilsson.

Det som är utmärkande med ett inkorsningsprojekt är just att målet är att komma tillbaka till den hund som beskrivs i rasstandarden men med de önskade förbättringarna, en slags ”rekonstruktion” av hundrasen. Mr X är ett första steg på den vägen för cavaliererna.

- Det är väldigt roligt och imponerande att se hur cavalieruppfödarna gemensamt har arbetat fram en plan för att förbättra sundheten i sin ras. Det här går helt i linje med det som beslutades av Kennelfullmäktige. Genom att anta SKKs programförklaring visade KF tydligt att den avel som bedrivs och premieras inom vår organisation ska sätta hälsan i första rummet, säger SKKs ordförande Britt-Marie Dornell.

Eftersom den internationella kennelunionen FCI har som krav att en renrasig hund i stamtavlan ska ha samma hundras i tre generationer bakåt, registreras de hundar som föds inom projektet i SKKs X-register. Så småningom kommer de valpar som föds återigen att ha cavalierer i tillräckligt många led bakom sig och dessa hundar registreras då i stället åter i den vanliga stamboken.

Läs mer

Om inkorsningsprojektet