Svenska Kennelklubbens centralstyrelse beslutade under hösten 2021 att inleda ett visionsarbete med målet att identifiera en vision om var SKK ska vara år 2030, och därefter utarbeta strategier som kan ta organisationen mot visionen.
Svenska Kennelklubben, SKK, är en anrik organisation med rötter i den svenska folkrörelsetraditionen. Våra anslutna klubbar samlar idag ungefär 200 000 personer kring det gemensamma intresset för hunden. I vår organisation finns en bred verksamhet, starkt engagemang och vilja att fylla såväl våra hundars som våra egna liv med glädje och mening.
Världen förändras och vi med den
De senaste åren har inneburit förändringar som kommer att påverka vår organisation framöver. Antalet hundägare har ökat markant och för SKK har det skett förändringar i både Centralstyrelsen och på kansliet.
I takt med att omvärlden förändras allt snabbare förändras också synen på hunden, hundägandet och på SKK som organisation. Även föremålet för hela vår verksamhet, hunden i allmänhet och rashunden i synnerhet, förändras och utvecklas.
I vilken riktning ska vi gå?
Det är viktigt att vi kan orientera oss i förändringen, förstå utvecklingen och fattar beslut som leder oss i rätt. Men i vilken riktning vill vi gå? Vad behöver vi ta hänsyn till? Och vilka möjligheter har vi att ta oss dit? Det behöver vi svara på tillsammans! Därför har SKKs centralstyrelse startat projektet SKK 2030, ett visionsarbete för att kunna arbeta strategiskt och långsiktigt.
Vad ska vi göra och hur ska det gå till?
Arbetet med att identifiera en vision och utarbeta strategier kommer att ske fram till Kennelfullmäktige 2023. De strategier vi utarbetar kommer förhoppningsvis att påverka SKK under lång tid framöver, men vi förväntar oss också att många av de kunskaper vi får även ska kunna användas omedelbart i vår dagliga verksamhet.
Projektets olika faser
Informationsinsamling
I den första fasen har arbetet syftat till att identifiera de möjligheter och utmaningar som SKK står inför, delvis här och nu, men huvudsakligen i ett tioårsperspektiv. Kairos Future har genomfört en omvärldsanalys med sikte på hur samhället kan förväntas se ut om tio år.
Vi har anlitat en mediebyrå, Magna, för målgrupps- och mediaanalys. Målgruppsanalysen ger oss en bättre förståelse för vilka våra medlemmar är, men även viss insikt om vilka hundägare som valt att inte vara medlemmar i SKK. Mediaanalysen hade till syfte att ge en ögonblicksbild av SKK i omvärldens ögon, men har även inneburit insikter i de möjligheter som finns i när det gäller att utnyttja SKKs starka varumärke.
För att fördjupa bakgrundsmaterialet har SKKs kanslis avdelning för avel och hälsa ombetts att göra en avgränsad analys av föremålet för SKKs verksamhet – hunden. Vår bedömning har varit att det är nödvändigt att komplettera den omvärldsanalys som Kairos Future har genomfört för att få en fördjupad förståelse för de utmaningar och möjligheter som hunden i allmänhet, och rashunden i synnerhet, står inför under den kommande tioårsperioden.
Inspel från medlemmar och hundägare
I början av maj skickades en enkät ut med syfte att nå samtliga medlemmar i SKK-organisationen. Enkäten har besvarats av knappt 24 000 personer, deras svar kommer att ge oss en mycket bra indikation på hur våra medlemmars liv med hund ser ut idag, och delvis vad våra medlemmar tycker om SKK och i andra frågor som rör hunden.
Under hösten åker visionsarbetet ut på turné i hela Sverige. Syftet med turnén är att erbjuda medlemmar ett sätt att aktivt bidra till visionsarbetet. Turnén kommer att genomföras under två månader från mitten av september till mitten av november. Det blir en sorts workshops med olika inslag som ger djupare inblick i vad medlemmarna förväntar sig av SKK framöver, och hur SKKs medlemmar ser på sitt eget framtida hundägande.
Analysarbete och beslut
Arbetet med att analysera det insamlande materialet kommer pågå under senhösten och den tidiga vintern 2022. I början av 2023 samlas sedan Centralstyrelsen till styrelseinternat för att fatta beslut om förslag till vision för SKK.
I den avslutande fasen ingår även remissbehandling och eventuella efterföljande justeringar av de förslag som Centralstyrelsen vill lägga fram för KF 2023.
Brett sammansatt projektgrupp
Centralstyrelsen har utsett Eva Lejdbrandt till ansvarig för SKK 2030 och även tillsatt den visionsgrupp som finns nedan. Från kansliet deltar Fredrik Bruno som samordnare för projektet. Arbetet kommer att ske i varierande konstellationer beroende på vad som ska göras.
Eva Lejdbrandt SKK/CS – projektansvarig (arbetsutskott & styrgrupp)
Fredrik Bruno SKKs kansli - projektsamordnare (arbetsutskott & styrgrupp)
Thomas Uneholt SKK/CS – ordförande (styrgrupp)
Kees de Jong SKKs kansli – VD (styrgrupp)
Magnus Jensen SKK/CS – förste vice ordförande
Agneta Ståhle SKK/CS – ledamot
Birgitta Bernhed SKK/CS – ledamot
Lotten Rönnquist SDHK
Lotta Skoog SKKs kansli – marknadschef
Helena Nyberg SKKs kansli – chef medlemsservice
Helena Skarp SKKs kansli – chef avel och hälsa
Kjell Svensson SKKs kansli – chef tävling och utbildning
Samarbete med framtidsexperter
Vi kommer att driva projektet i nära samarbete med strategikonsulter och analytiker från företaget Kairos Future. De har en bred erfarenhet av att utveckla strategier med alla tänkbara organisationer, baserat på en gedigen omvärlds- och framtidsanalys. Konsulterna som arbetar med oss har dessutom en stor erfarenhet från just ideella organisationer. Kairos Future har tidigare arbetat med exempelvis Stadsmissionen, Röda Korset, Scouterna, LRF och den svenska hästnäringen. Den intresserade kan läsa mer på www.kairosfuture.com, eller lyssna på deras podd Framtidsstudion på Spotify.
Har du frågor?
Om du har några frågor om projektet är du välkommen att höra av dig. Kontakta Fredrik Bruno på fredrik.bruno@skk.se eller 08-795 31 17.