Header
SKK hem

Gotlandsstövare

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Gotlandsstövaren är en svensk hundras som funnits huvudsakligen på Gotland sedan mycket länge men först på senare tid har den blivit erkänd som ras. Numera finns den spridd även i övriga Sverige, huvudsakligen i de södra delarna. Rasen har avlats för funktion (jakt) och inte efter ett standardiserat utseende.

Användningsområde

Gotlandsstövaren är en drivande jakthund för jakt på hare och räv. Rasen fungerar även som sällskapshund förutsatt att man tar hänsyn till dess starka jaktlust och stora rörelsebehov.

Hälsa

Gotlandsstövare är en frisk hundras utan speciella hälsobesvär. Hundar av rasen kan uppnå en så hög ålder som 14–17 år.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har en stark jaktlust och är byggd för att jaga under långa pass i skog och mark. Den är normalt mjuk och vänlig och kan koppla av när det inte är jakt. Den kräver mycket motion och stimulans för att må bra.

Storlek och utseende

Gotlandsstövaren har kort, gulröd päls med vita tecken på huvud, hals, bringa, ben och svans. Mankhöjd på hanar är 48–56 cm och tikar 44–52 cm. Vikt är för hanar 16–23 kg och tikar 15–20 kg. På grund av att rasen inte avlats efter enhetligt utseende finns ganska stor variation.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Övrigt

Rasen är mycket ovanlig och det föds bara ett fåtal kullar per år. Den är en del av det svenska kulturarvet och rasklubben arbetar aktivt för att bevara rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.