Header
SKK hem

Podengo portugues, liso/pequeno

Grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp

Historik

Podengo portugués är Portugals nationalras. Podengon, tillsammans med andra liknande raser i medelhavsländerna, härstammar från det gamla Egyptens faraohund. Man tror att denna typ av hundar kom till södra Portugal med nordafrikanska araber.

Användningsområde

I Portugal används de till sällskap, jakt, råttfångare och som larmare på gårdarna. De är en vanlig hund i byarna i Portugal och långt ifrån alla är registrerade i Portugisiska kennelklubben. Podengons jaktsätt är att jaga i flock (denna jaktform är inte tillåten i Sverige), främst kanin men även bl.a vildsvin och hjort. De olika storlekarna har olika uppgifter. Gemensamt är dock att de jagar inom synhåll för föraren. De är alltså inga drivande hundar utan håller sig inom rimligt avstånd ifrån ägaren.

Hälsa

Rasen anses vara sund. Podengon har lätt att fortplanta sig och den har lätta valpningar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en uppmärksam, glad, smidig, och likväl orädd hund. Den är mycket lättskött, trofast och vänlig mot barn och andra hundar.

Storlek och utseende

Podengo portugués finns i tre storleksvarianter och kan vara antingensläthårig (liso) eller strävhårig (cerdoso). Mankhöjd för liten (pequeno) är 20–30 cm, mellan (medio) 40–54 cm och stor (grande) 55–70 cm. Vikt för liten är 4–6 kg, mellan 16–20 kg och stor 20-30 kg. Den kan vara enfärgad med enstaka vita markeringar och färgen kan variera från djupt röd till en ljust sandfärgad nyans eller också svart.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Övrigt

Podengon är ursprungligen en jakthund och man bör vara medveten om dess jaktinstinkt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.