Header
SKK hem

Polski spaniel mysliwski

Ingår i grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Historik

Polski spaniel myśliwski är en polsk spanielras. Dess ursprung är flera brittiska spanielraser som användes i dåvarande Polen från 1800-talet och framåt. Den moderna rasen polski spaniel myśliwski skapades genom avelsarbete under 1980- och 1990-talen. Rasen är nationellt erkänd i Polen sedan 2016. Den erkändes av SKK 2022.

Användningsområde

Stötande jakthund som används för jakt på fågel och småvilt.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska vara vänlig och balanserad, social och lättränad samt aktiv och uthållig i arbete.

Storlek och utseende

Rasen är en medelstor hund av spanieltyp, robust, rörlig och kompakt byggd. Mankhöjden är 43-48 cm för hanhundar och 39-44 cm för tikar. Vikten är 12-26 kg. Pälsen är medellång med längre hår på öron, bringan, benens baksidor och svansen. Den vanligaste färgen är brun roan med fläckar i brunt (brunskimmel). Mindre vanligt är blue roan (svartskimmel). Även vitt med bruna eller svarta tecken förekommer, liksom tanteckning.

Pälsvård

Pälsen är relativt lättskött men den längre pälsen, särskilt på öronen, bör borstas eller kammas regelbundet för att undvika att tovor bildas och för att ta bort frön och annat som kan fastna.

Övrigt

Rasen registrerades för första gången av SKK 2022, samt är erkänd i de nordiska länderna och äger rätt att ställas ut på officiella utställningar men den är inte erkänd internationellt av FCI.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Polski spaniel mysliwski

Länkar

Polski spaniel mysliwski

Mer information