Kontakt/hantering
Ett av de viktigaste råden är att du ska hantera din valp så mycket som möjligt. Inte bara när ni leker och har roligt, utan också när du måste flytta valpen.
Kommunikation genom kontakt
När du tar i valpen ska den känna genom ditt sätt att hålla i den om du är på lekhumör, lugn och bestämd eller tillrättavisande. Så kommunicerar hundar med varandra, och det gör faktiskt människor också! Känslor förmedlas genom kroppskontakt.
Din valp har fått en vana att både ta emot och ge kroppskontakt från tiden innan den kom till dig. Valpens mamma har slickat och pysslat om den, men också tagit den bestämt över nacken när valpen gjort något hon ogillat. Ena stunden har din valp busat och kanske till och med slagits med sina syskon, för att i nästa stund tryggt somna tätt intill dem.
Låt hunden vara om den sover
Även om valpen blivit hanterad av uppfödaren måste den nu lära sig hur du känns! När valpen är trött och på väg att somna kan du sätta dig nära och prata lågmält samtidigt som du smeker valpen över ryggen. Om den rör på sig och smågnyr betyder det att den tycker om din hantering. Om valpen i stället går ifrån platsen och lägger sig någon annan stans ska du låta den vara ifred. Även hundar kan ogilla att bli störda på sin sovplats och det måste vi lära oss att respektera.
Lär valpen att leka på rätt sätt
Alla valpar har behov av att leka och hundar använder sina käkar när de leker med varandra. Det kommer din valp att göra när du leker med den också, och du måste lära den att människor inte leker på samma sätt som hundar gör.
Valpar bits, det är helt naturligt
När valpen till exempel biter i dina händer eller byxben måste du markera att du inte tillåter det. Valpens mor hade tagit ett grepp över valpens huvud om den bitit henne i svansen, du ska i stället ta tag i valpen med dina händer och hålla den i ett fast grepp tills den lugnat ner sig. Lyft inte upp den, det gör aldrig en hundmamma, men håll den stadigt. Prata samtidigt med en låg, lugnande röst och släpp ditt handgrepp så långsamt att valpen är kvar hos dig och du kan avsluta hanteringen med att klia eller smeka den med lugna rörelser.
Därefter ska du ge den något den får bita i. Du kan göra på liknande sätt när valpen biter i en sko, stolsben eller vad det nu kan vara.
Hos veterinären
I framtiden kommer det att inträffa olika situationer då du måste kunna hålla din hund stilla. Ett exempel är vid veterinärbesök. Den hanteringen behöver ni tillsammans träna på. Det är mycket lättare för valpen och dig att göra det nu när hunden är liten och inte har ont någonstans! Dessutom är den här hanteringen viktig för er relation.
Din hund ska alltid kunna lita på dig
Valpen ska känna sig trygg när du på olika sätt tar i den. Lyft upp valpen och håll den tätt mot kroppen i ett stadigt grepp. Om valpen sprattlar och försöker komma loss måste du hålla den kvar tills den lugnat ner sig. Det är såviktigt! Hundar använder sitt läte för att förstärka kroppsspråket. Du ska därför prata lugnande för att signalera din egen trygga och vänliga sinnesstämning.
Storväxta valpar kan man träna genom att sätta sig på golvet och hålla mellan sina ben och tätt mot sin kropp. Smek valpen på bringan eller på magen och prata rogivande, det ska leda till att valpen helt och hållet slappnar av.