Hittat en bortsprungen katt?

Har du hittat en katt och vill ta reda på var den bor? Här får du hjälp att identifiera katten och hitta ägarens namn och kontaktuppgifter.

Kattunge står vid ett träplank.

Steg 1. Ta reda på kattens id-nummer

För att hitta kattens ägare måste du först ta reda på kattens id-nummer. Katten kan vara märkt på två olika sätt:

  • Med tatuering i örat
  • Med ett microchip under huden

Tatueringen är kattens id-nummer. "Numret" kan bestå av både siffror och bokstäver. Har du hittat id-numret, gå direkt till steg 2 nedan.

Är tatueringen svår att tyda?

Det kan ibland vara lättare att se i kattens öra om du fuktar tatueringen lite eller lyser med en lampa genom örat från baksidan. Ibland kan detta vara svårt att klara själv och man kan behöva hjälp att försiktigt hålla i katten. I vissa fall kan det vara bra att höra av sig till en veterinär för att få hjälp att tyda tatueringen.

Om du inte ser alla tecken?

Skriv ned de tecken du ser, även om det inte är alla tecken – du kan ersätta de tecken du inte kan tyda med till en * (så kallat wildcard) när du sedan söker i ägarregistren. Du kan också kontakta oss på Svenska Kennelklubben direkt för hjälp om du vill.

Om du inte ser någon tatuering i kattens öra är katten kanske id-märkt med ett mikrochip i stället. Ett chip sitter vanligen under huden mellan skulderbladen på katten och är inte synligt med blotta ögat. För att läsa id-numret behövs en speciell chipavläsare. Vänd dig till exempel till polis, veterinär eller djurhem för att få hjälp med avläsningen. 

När du har fått reda på chipnumret så kan du söka i DjurID.se – SKKs ägarregister. Eller kontakta oss på Svenska Kennelklubben på telefon. Är du hos polisen kan de söka direkt i DjurID.se online och ge dig kontaktuppgifter till ägaren. Kontakta därefter ägaren.

Steg 2. Sök i SKKs ägarregister

När du har fått fram kattens id-nummer kan du söka efter ägaren i I DjurID.se, Svenska Kennelklubbens stora ägarregister. Där finns över 600 000 katter registrerade med uppgifter om djurets namn, kön, färg, födelsedatum och ras. Du hittar också ägarens namn, adress och telefonnummer (om ägaren har godkänt att publicera sina uppgifter).

Sök efter kattens ägare i DjurID.se

Vill du hellre ringa, eller har svårt att finna djuret när du söker i registret, ring vår jourtelefon för bortsprungna hundar. Vi svarar alla dagar, dygnet runt.

Jourtelefon för bortsprungna hundar och katter

Vi svarar dygnet runt, alla dagar om året. 

Telefon: 08-795 30 50

Steg 3: Om katten inte finns i DjurID.se

Om kattens id-nummer inte finns med i ägarregistret på DjurID.se kan du prova fler sätt att hitta ägaren. 

Du kan även kontrollera om katten finns med i Jordbruksverkets register.

Sök i Jordbruksverkets register

Det kan hända att katten du hittat hör hemma i ett annat land och som därför inte finns ägarregistrerad i Sverige. Kontrollera därför om katten finns i Europetnet, där du hittar information från flera europeiska ägarregister.  

Sök efter katten i Europetnet

Ring 114 14 och anmäl katten som upphittad och hör om de har en efterlysning som motsvarar den upphittade katten.

I vår Facebookgrupp kan du publicera en bild på katten och efterlysa ägaren. 

Bortsprungna katter - DjurID.se på Facebook 

Sätt gärna upp lappar i området där du hittade katten. Vi har tagit fram en liten affisch som du kan använda för det. Du hittar den längre ner på sidan.