Ägarregistrera din katt

Vill du att du och din katt ska finnas med i vårt ägarregister DjurID.se? Här kan du läsa mer om hur du gör för att registrera dig som ägare till din katt i Svenska Kennelklubbens ägarregister.

Flerfärgad, långhårig katt med gröna ögon ligger på en pläd.
Fotograf Ida-Natalie Genberg

Skicka in ägaranmälan digitalt

Du kan snabbt och enkelt skicka in din ägaranmälan digitalt till ett lägre pris genom att logga in på Mitt SKK. Logga in med Bank-id och lägg upp ett konto med dina kontaktuppgifter, sen kan du göra din ägarregistrering genom att trycka på länken E-tjänster – och välja ägaranmälan katt. Där får du fylla i din katts uppgifter och betala. 

När du skickar in ägaranmälan får du också välja om du vill att dina personuppgifter – namn, adress och telefonnummer – ska visas för den som söker i DjurID.se.

Ägarregistrera via Mitt SKK

Ägarregistrera via blankett

När du id-märker din katt får du en blankett för ägarregistrering av veterinären eller id-märkaren. För katter som märkts med en tatuering i örat är blanketten mörkblå och för katter som märkts med microchip är blanketten ljusblå. 

När du fyller i ägaranmälan får du också välja om du vill att dina personuppgifter – namn, adress och telefonnummer – ska visas för den som söker i DjurID.se. 

Vanliga frågor om ägaranmälan

Från och med 1 januari 2023 måste du enligt lag id-märka din katt och ägarregistrera den i Jordbruksverkets register.

Du är förstås varmt välkommen att anmäla din katt även till vårt frivilliga register och på så sätt öka chanserna att återfå din katt om den försvinner. Vi vill dock poängtera att SKKs register inte är det officiella registret för ägarregistrering.

Du betalar en engångsavgift och då är katten registrerad i DjurID.se under hela sitt liv. För aktuella avgifter för ägarregistrering: Avgifter

Om du saknar mobilt Bank-id kan du istället ägarregistrera din katt via blanketten "Ägaranmälan Katt".

Ägarbyte för katt görs via en blankett som heter "Ägarbyte katt". Det går också att beställa blanketter genom att kontakta DjurID.se, kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.

OBS! Kontrollera om katten redan finns med i ägarregistret innan du fyller i blanketten.

När blanketten nått oss dröjer det normalt någon vecka innan uppgifterna hinner registreras.

Är du nyfiken om vi hunnit registrera din katt kan du söka med hjälp av kattens id-nummer på DjurID.se.

När din katt registrerats i vårt register kommer en bekräftelse att skickas till dig. Läs igenom den och kontrollera att uppgifterna stämmer. Med bekräftelsen följer en avi med engångsavgiften för registreringen.

När du skickar in ägaranmälan, digitalt eller via blankett, kan du själv välja om du vill att dina uppgifter syns på DjurID.se eller inte. 

Väljer du att låta andra se dina personuppgifter på SKKs e-tjänster kommer ditt namn och dina kontaktuppgifter att synas för alla katter du ägarregistrerat.

Om du väljer att inte visa dina uppgifter syns de inte på DjurID.se. Däremot kan polisen, Securitas och vi som sköter registret se dina uppgifter.

Vill du ändra ditt val senare fyller du i och skickar in blanketten "Visa kontaktuppgifter på SKKs webbplatser”.

Behöver någon personuppgift ändras i registret kan du anmäla detta via vårt webbformulär.

Webbformulär: Anmäl nya kontaktuppgifter

De personuppgifter som du lämnar till oss i samband med ägaranmälan behövs för att vi ska kunna hjälpa dig på ett bra sätt. Personuppgifterna kan också användas för utskick av information och erbjudanden relaterade till SKK samt för marknadsföringsändamål – detta kan avsägas genom att kontakta ägarregistret. I och med att uppgifterna skickas in till SKK samtycker du till att vi får behandla personuppgifterna. Ditt personnummer används för adressuppdatering, och det sker med hjälp av Statens personadress-registernämnd, SPAR, och finns inte tillgängligt via internet. 

Alla personuppgifter som lämnas till Svenska Kennelklubbens kansli behandlas i enlighet med den vid varje tillfälle gällande lagstiftningen. Mer information om SKKs behandling av personuppgifter hittar du via länken nedan:

SKKs behandling av personuppgifter

Kontakta DjurID.se

Vi svarar gärna på dina frågor om Svenska Kennelklubbens ägarregister. 

Telefon: 08-795 30 50
E-post:
djurid@skk.se