Vaccination

Du kan vaccinera din hund mot vissa allvarliga sjukdomar, både för att skydda hunden och för att förhindra att sjukdom sprids vidare. Valpen är i regel avmaskad och vaccinerad redan när du hämtar den, men därefter är det du som har ansvaret.

valp blir vaccinerad

Vi rekommenderar att du regelbundet vaccinerar din hund. Då har den ett gott skydd mot allvarliga och smittsamma sjukdomar

Hundar bör vaccineras mot valpsjuka, hepatit och parvovirus (trippelvaccination) samt mot kennelhosta (parainfluensa). Grundvaccinationen brukar uppfödaren se till att valpen får vid cirka 8 veckors ålder, därefter ska ytterligare vaccination göras vid 12 veckors ålder och sedan när hunden är cirka ett år gammal. Stäm av vilka vaccinationer som är gjorda och rådgör med din veterinär för att ta reda på vilka vaccin som är aktuella för din hund. 

Vaccination inför utställning, prov och tävling

Om du tänkt anmäla din hund till en utställning, ett prov eller en tävling är det viktigt att känna till att det finns särskilda regler för hur din hund ska vara vaccinerad för att få vistas på tävlings- eller provplatsen. I avsnittet Allmänna regler för utställningar, prov och tävlingar, punkt 1 Vaccinationer, i Svenska Kennelklubbens Utställnings- och championatregler kan du läsa på om vad som gäller.

Vaccination inför utlandsresan

En hund som reser utanför Sverige ska vara chipmärkt och ha ett EU-pass. Beroende på var du reser kan det vara aktuellt med ytterligare vaccinationer och/eller avmaskning. Det kan bland annat gälla leptospiros och fransk eller tropisk hjärtmask. Kontakta din veterinär i god tid innan resan så ni kan se över vilka vaccinationer och antiparasitära behandlingar som hunden behöver. På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller när du vill ta med din hund utomlands – och sedan föra in hunden i Sverige igen.

Hund i stan

För hundar som bor i städer och möter många andra hundar är det extra viktigt att ha ett fullgott vaccinationsskydd. För att undvika spridning av parvovirus och andra infektioner är det också viktigt att du är noga med att plocka upp bajset efter din hund.