Australian shepherd

Mångsidig och lyhörd – ibland med stubbsvans

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Australian shepherd är en intelligent arbetshund med vall- och bruksegenskaper. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och vill arbeta i team med sin förare. Den lämpar sig därför för flera aktiviteter och då gärna inom bruks eller vallning. Rasen är en trogen kompis och som har energi nog för långa arbetspass. 

Bakgrunden som vall- och vakthund innebär ofta andra egenskaper än om det är en ren sällskaps- och familjehund du söker. Förutsättningen för att en australian shepherd ska passa är att man kan ge hunden den mängd aktivitet och arbete som rasen kräver. 

Om du funderar på australian shepherd:

  • Man fångas lätt av utseendet då en australian shepherd ofta är en vacker hund, men tänk på att den kräver mycket fysisk och psykisk stimlans. 
  • Fundera på om du kan erbjuda den tid och engagemang som en vall-/brukshund kräver.
  • Kontakta aktiva uppfödare och personer före köp. Det är värt den extra tid som det tar att samla in fakta inför köpet.
  • Då rasen utvecklades för arbete behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 51–58 cm och för tikar 46–53 cm. Kroppen är välbalanserad, något längre än hög och ska vara medelstor, smidig, vig och muskulös utan att vara grov och klumpig. Medfödd stubbsvans förekommer. 

Pälsen ska vara medellång och måttligt grov. Färgerna är många och färgteckningen mycket individuell. Färger som förekommer är blue merle, svart, red merle, röd, alla med eller utan vita tecken eller tan-tecken.

Skötsel

Rasen har en sk dubbel päls med medellånga grövre täckhår och mjuk, tät underull. Det ska vara en funktionell päls utan överdrifter. En korrekt pälsad australian shepherd kräver ingen omfattande pälsvård. Regelbunden genomkamning, lite intensivare i fällningsperioderna, bör räcka för att hålla den fri från tovor.

Egenskaper och mentalitet

En australian shepherd ska ha ett jämnt humör, vara vänlig, lättlärd och kan ha vaktinstinkter. Den kan vara något reserverad vid första mötet med obekanta personer, men ska inte vara skygg, rädd eller aggressiv. Det är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med snabba reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt.

Rasen är en sk kroppsvallande hundras och vallar genom att använda sin fysiska närvaro för att flytta på djur som ankor, får och nötkreatur. En australian shepherd är en trogen kamrat och som har uthållighet att arbeta hela dagar.

Hälsa

Australian shepherd betraktas som en relativt frisk hundras. För registrering krävs att föräldrardjuren har känd höftledsstatus.

Historik

Rasen har utvecklats i USA från hundar som sannolikt kom från Europa via Australien under 1800-talet. De amerikanska får- och boskapsuppfödarna fortsatte utvecklingen av hundrasen och man bevarade dess allsidighet, förmåga att arbeta självständigt, utpräglade vallnings- och vaktegenskaper samt det iögonfallande utseende som vann beundran.

Dessa egenskaper är rasens signum än idag och den är en fortsatt populär hundras på amerikanska farmer och rancher.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12