Borderterrier

Utåtriktad, mångsidig och aktiv liten jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Grythund, jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Borderterrier är främst en en jakthund och används då oftast som grythund, men är också populär som stötande/kortdrivande hund. Den gillar att arbeta och lämpar sig även bra för viltspår, lydnad och agility.

Om du funderar på borderterrier:

  • Rasen är en pigg jakthund.
  • Det är en tålig och lättskött hund som passar bäst hos en aktiv familj.
  • Pälsen behöver trimmas minst två gånger per år.
  • Den älskar att ligga i knät, men behöver också motion och aktivering.
  • Rasen är sällskaplig och social.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Borderterriersällskapet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är i alla avseenden en mycket välbalanserad hund med behändig storlek. Hanhundar väger ca 6–7 kg och tikar ca 5–6,5. Trots att rasen är lite mindre ska den  kunna och orka följa en ryttare till häst. Pälsen är sträv och färgen röd, vetefärgad, grizzle (grå-röd-melerad) med tantecken eller blå (svart-blå-grå-melerad) med tantecken. Huvudet ska likna en utters med bred flat skalle och kraftig nos.

Skötsel

Borderterrier har en päls som är dubbel med varm mjukare underull och sträv vattenavstötande ytterpäls. Pälsen behöver trimmas minst två gånger per år. Då plockas den sträva pälsen bort. Däremellan kammas hunden regelbundet. Om man vill delta på utställning med sin borderterrier behövs lite extra trimning inför utställningen.

Egenskaper och mentalitet

En borderterrier är en glad kompis med ganska stort aktivitetsbehov. Den älskar människor och passar bra i barnfamiljer.  Rasen är kontaktvillig och röstkänslig samt har lätt att lära sig saker och trivs när den får använda sitt huvud. Som ägare måste man ta hänsyn till att rasen i grunden är en jakthund med instinkt att jaga och spåra efter vilt.

Hälsa

Borderterriern är generellt en frisk hundras. Inom rasen förekommer det kramper, immunförsvarsproblem som innebär klåda, allergi, öron- och ögoninflammationer samt problem med magen. Tikar kan få pyometra (livmoderinflammation).

Historik

Borderterriern uppstod i trakterna där England och Skottland möts (The Border District). Där har rasen funnits som enhetlig hundtyp mycket länge. Dess uppgift var att hålla markerna fria från räv, men också grävling, utter, kaniner och råttor nämns som jaktbyten. Det har nämnts stamtavlor som går ända tillbaka till 1700-talet.

Rasens närmaste släktingar anses vara dandie dinmont terrier och bedlingtonterrier. Rasen erkändes av engelska kennelklubben år 1921.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12