Cane corso

Självständig hund med vaktinstinkt och stor tålighet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Italien
Hundtyp
Vakthund, gårdshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Rasen är av vakt- och gårdshundstyp vilket man ska ta hänsyn till vid val av denna ras. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Om du funderar på cane corso:

  • Var uppmärksam på tikens temperament. Hon får aldrig vara skygg eller nervös då valpar ofta tar efter det beteendet.
  • Försök träffa flera hundar innan du bestämmer dig. Helst också på andra platser än i hundarnas hem.
  • Rasen behöver en god social miljöträning under uppväxten för att utvecklas optimalt. 
  • Ta kontakt med rasklubben för mer detaljerad information beträffande rasens hälsa och vad du bör se upp med.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Ras- och Avelsföreningen för Cane Corso Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Cane corso är en medelstor till stor hund, robust och kraftig men ändå med en viss elegans. Den är kraftfull och har torr muskulatur. Huvudet är stort och typiskt för en moloss. Mankhöjd för hanar är 64–68 cm och för tikar 60–64 cm. Vikt för hanar är ca 45–50 kg och för tikar ca 40–45 kg. Pälsen är kort, glansig och mycket tjock med någon underull. Färgen är svart, blygrå, skiffergrå, ljusgrå, ljust fawn, hjortröd, mörk fawn och brindle.

Skötsel

Rasen har en mycket lättskött päls. Den bör badas och borstas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Cane corso ska vara lugn, stabil, vaksam och uppmärksam, med en hel del vaktinstinkt. Den är inte alltid förtjust i främlingar utan kan ignorera dessa. Rasen behöver en god social miljöträning under uppväxten för att utvecklas optimalt. En cane corso ska inte vara nervös, rädd eller aggressiv.

Det är en uthållig, stark och mycket tålig, aktiv och rörlig hund som kräver ett visst mått av motion och rörelsefrihet. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Cane corso har i allmänhet en god hälsa och är tålig, på gott och ont. Höftledsdysplasi, HD, och armbågsledsdysplasi, ED, förekommer.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar bakställ (bakben och dess vinklar), huvud med alltför kort nosparti, ögonkantsproblem och mentalitet.

Historik

Rasen härstammar främst från de gamla romerska molosserhundarna. Från att tidigare varit spridd över hela Italien har rasen under senare århundraden bevarats i och runt regionen Apulien i södra Italien. Rasnamnet kommer från latinets ”cohors”, som betyder ”försvarare och väktare av gården”. Förr användes den till allehanda sysslor för att tjäna människan. Corson verkade främst som vakt- och gårdshund men senare även vid jakt av högvilt, vilket passade rasen utmärkt med dess styrka och mod i kombination med den atletiska fysionomin.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12