Dobermann

Lekfull, energisk och livlig brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Brukshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Dobermann är en brukshund och passar till allt slags bruksarbete. Den internationella tävlingsformen IGP har också visat sig passa rasen. Den används även som tjänstehund av bland annat väktare, polis och räddningstjänst.

Om du funderar på dobermann:

  • Rasen kräver en engagerad ägare som är intresserad av att aktivera hunden dagligen.
  • En dobermann vill vara nära sin familj och är ingen hundgårdshund. Den lämpar sig inte att vara ensam hela dagarna.
  • Välj hundens föräldrar och uppfödare med omsorg oavsett vad du vill använda den till.
  • Titta noga på föräldrarnas resultat från mentalbeskrivning och mentaltest. Rädsla och otillgänglighet är allvarliga fel.
  • Det är en mycket stark och ihärdig hund när den till exempel drar i kopplet. Det är därför viktigt med uppfostran och träning för att trivas tillsammans. 

Banner för early birdbiljetter till Stockholm Hundmässa.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Dobermannklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden för hanar är 68–72 cm och för tikar 63–68 cm. Vikten för hanar är ca 40–45 kg och för tikar ca 32–35 kg. Rasen är kvadratiskt byggd med stolt hållning och kombinerar kraft med elegans. Den är korthårig och färgen är svart eller brun med tantecken.

Skötsel

Pälsen är kort, slät, utan underull. Den är därför lättskött och kräver ingen speciell vård mer än at borstas vid behov och ett bad någon gång ibland.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är vänlig och fredlig. Den är mycket trogen sin familj och barnkär. Det är en aktiv, glad och lekfull hund med livligt temperament som behöver meningsfull sysselsättning och fostran. Den är påhittig och en understimulerad dobermann aktiverar sig själv. Rasen har ofta stor jaktlust som kan gå över styr om hunden inte får utlopp för det i någon form av träning.

Rasklubben har de senaste åren med hjälp av Mentalbeskrivning hund, MH, arbetat för att förbättra rasens socialitet/tillänglighet men fortfarande finns en del hundar som brister i denna egenskap.

Hälsa

Höftledsdysplasi, HD, och PHTVL/PHPV (ögonsjukdom) förekommer. Allvarliga sjukdomar som finns i rasen är hjärtfel och wobbler (instabilitet mellan halskotor). Dessa defekter visar sig ofta inte förrän hunden är i medelåldern. Det förekommer också hundar med knäproblem såsom pålagringar och korsbandsskador. Även hudproblem finns. En mild variant av blödarsjuka förekommer.

Historik

Rasens historia knyter an till den man som gett den sitt namn, Friedrich Louis Dobermann som levde i Apolda, Tyskland, på 1800-talet. Han var verksam som bland annat skatteindrivare och hundfångare. Dobermanns hundar visade tidigt bruksegenskaper och användes som vakt-, gårds- och sällskapshund. Den användes flitigt som polishund och vid jakt användes den till rovdjursbekämpning.

För uppfödare

Dobermann har ett rasspecifikt hälsoprogram för hjärta som du som uppfödare behöver ta hänsyn till. Läs mer om det här: 

Hälsoprogram för dobermann

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12