Dogue de bordeaux
Trogen och personlig med viss vaktinstinkt
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Ursprungsland/hemland
- Frankrike
- Hundtyp
- Vakthund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Medel
- Storlek
-
Mycket
Allmänt
Tidigare användes rasen för vakt och jakt, men numera anses den mest lämpad som sällskapshund. Det är en stor och tung hundras som kräver utrymme.
Om du funderar på dogue de bordeaux:
- Du bör ha handlaget för en stor tung och envis hund.
- Den är trogen och vaktar sin familj.
- Du måste lägga ner en hel del tid på din hund.
- Den växer mycket fort under det första levnadsåret och det är viktigt att tänka på att den får rätt kost och motion.
- Ta reda på så mycket som möjligt om rasen innan du skaffar den.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Molosser- och Herdehundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.
Svensk Douge de Bordeaux Klubb Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 60–68 cm och tikar 58–66 cm. Vikt för hanar är minst 50 kg och tikar minst 45 kg. Någon maxvikt finns ej. Färgen är enfärgat i alla nyanser av rödgult, från mahogny till isabella (gulvit). Masker i färgerna röd, brun och svart är godkända.
Skötsel
Pälsen är dubbel och bör borstas mer vid fällningsperioderna, däremellan fäller de små hår. Pälsen bör alltid torkas efter bad då den är blöt länge. Klo- och öronvård bör utföras varje vecka.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är väldigt trogen sin familj men kan vara reserverad mot främlingar. Den har ett väl utvecklat luktsinne och kan med fördel aktiveras med sökaktiviteter. Med rätt motivation lär den sig snabbt. Det finns vaktegenskaper i rasen, en del individer besitter mer - en del mindre. En dogue de bordeaux är en mycket personlig hund.
Hälsa
Många individer tenderar i dagsläget att bli för tunga. Allt för tjocka och många rynkor i ansiktet kan påverka individens ögon negativt. Rosslande andning och överdriven salivproduktion kan ses som tecken på andningsbesvär.Ta reda på föräldradjurens historik när det gäller dessa problem. Höftledsdysplasi, HD, och armbågsdysplasi, ED, förekommer.
Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, där man uppmärksammar generell konstruktion, lösa ögonkanter och andning.
Historik
Dogue de bordeaux är en av Frankrikes äldsta hundraser. Den omnämns redan på 1300-talet. I mitten av 1800-talet användes hundarna för jakt på till exempel vildsvin, till hundslagsmål, som vakt av hem och boskap eller som hjälpreda till slaktaren. Rasen minskade kraftigt i antal under de båda världskrigen och var nära nog utrotad efter det andra världskriget, men fick en ny start under 1960-talet. Den första individen importerades till Sverige 1992 och första kullen föddes 1994.
Dokument
-
pdf
Rasstandard dogue bordeaux
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, dogue de bordeaux
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium dogue de bordeaux
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12