Fransk bulldogg

Aktiv och trevlig med stor personlighet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Fransk bulldogg  är en utpräglad sällskapshund. Oftas är hunden född med en väldigt kort svans

Om du funderar på fransk bulldogg:

 • Rasen är personlig och aktiv till karaktären.
 • Skötsel av rynkorna är viktig för att undvika irritationer.
 • Rasen har behov av ordentlig motion och ska ha en muskulös framtoning.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Dvärghundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Fransk Bulldogg Klubb Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Huvudet ska vara kort, kvadratiskt med rynkor och uppstående öron, vilka kallas för fladdermusöron. Ögonen ska vara relativt stora, mörka och brett ansatta. Kroppen uppifrån sett, ska vara bred framtill och smal över höfterna med en lätt välvning över länden. Frambenen ska vara raka och benstommen kraftig. Pälsen är kort och glänsande. Svansen är oftast medfött kort, kan vara skruvad, men aldrig lång.

Rasens färger är: brindle (tigrerad), fawn eller skäck (begränsade tecken i svart eller fawn på vit botten). Mankhöjd är vanligen runt 30 cm och vikt är 8–14 kg.

Skötsel

Minimal pälsvård då pälsen är kort och slät. Det är viktigt att torka rynkorna i ansiktet regelbundet samt sköta öron.

Egenskaper och mentalitet

Fransk bulldogg är trevlig, pigg, aktiv och utvecklar ofta stora personligheter.

Hälsa

Allergier och hudbesvär är hälsoproblem som är vanligt förekommande hos den franska bulldoggen. Det förekommer också problem som drabbar skelett och leder såsom ryggproblem och patellaluxation (lösa knäleder). Den franska bulldoggen är en brakycefal ras, det vill säga att den har en förkortad skalle och nos. Om nosen är överdrivet kort och/eller att näsborrarna är trånga påverkas andningsfunktionen och förmågan att temperaturreglera. Hälsoprogram finns för att kolla hundens andning. En överdrivet förkortad nos i kombination med stora eller utstående ögon medför också att risken för ögonskador ökar.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande bland annat andning, noslängd och ögon, proportioner, svans och hud. 

Historik

Vår tids franska bulldogg är en produkt av olika korsningar som utfördes av entusiastiska uppfödare i de populära Pariskvarteren, åren omkring 1880. Rasen vann snart mark hos societeten och i konstnärliga kretsar tack vare sitt säregna utseende och karaktär. Den första rasklubben grundades 1880 i Paris. Den första registreringen är daterad 1885 och den första standarden etablerades 1898. Samma år erkände den Franska Kennelklubben fransk bulldogg som hundras.

I Sverige registrerades den första franska bulldoggen år 1913 och rasklubben bildades 1982.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15