Hälsa hos fransk bulldogg

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, BOAS, är en andningssjukdom som drabbar kortnosiga, brakycefala, hundar. Sjukdomen kan ge andningsproblem i varierande grad och som ett led i att förbättra hälsan hos fransk bulldogg finns i dag två hälsoprogram för att undersöka om hundarna är drabbade av BOAS eller inte.

Från och med 1 januari 2025 krävs intyg på genomgången andningsundersökning (RFG-Scheme) för avel på fransk bulldogg. Läs mer via länken nedan. 

RFG blir krav vid avel med mops, fransk- och engelsk bulldogg 

Hälsoprogram för fransk bulldogg

Ett officiellt hälsoprogram avseende andning finns för rasen fransk bulldogg. 

Hälsoprogrammet innebär att:

 • Undersökningsresultaten registreras i SKKs databas och kan ses i både Hunddata och Avelsdata.

BOAS

Hos vissa kortnosiga hundar är mjukdelarna i nos och hals lite för stora för utrymmet i luftvägarna och då blir det svårt för luften att passera. Det gör att hunden har svårt att andas, kan hässja tungt eller att det låter när den andas. Detta kallas BOAS som står för Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, alltså brakycefal obstruktion av luftvägarna. Sjukdomen är progressiv, den kan alltså bli sämre med tiden. Den kan påverka hundens förmåga att leka, äta, sova och motionera. Hundarna kan också ha näsborrar som är knipna i olika grad vilket också kan påverka hundens andningsförmåga och knipna näsborrar är en riskfaktor för att utveckla BOAS.

Hundar som lider av BOAS kan få förbättrad andning genom operation men en operation kan inte bota sjukdomen. Det är också viktigt att hundarna inte blir överviktiga.  

Det är viktigt att så många hundar som möjligt undersöks och för att förbättra andningen hos dessa raser är det viktigt att de hundar som ska användas i avel är undersökta så att uppfödarna kan göra ett så bra val som möjligt av avelsdjur. När man ska köpa en valp av dessa raser är det bra att kontrollera att valpens föräldrar har bra andning.

Läs mer

 • Avelskommitténs yttrande om avel med brakycefala raser

  Uttalande från SKKs avelskommitté rörande avel med brakycefala raser, ur protokoll protokoll AK 1- 2019, kompletterat AK 4 -2022.

  Läs mer
 • Andning och temperaturreglering

  Hälsoprogram med fokus på andning och temperaturreglering finns tillgängligt för fyra brakycefala, det vill säga kortnosiga, hundraser: bostonterrier, engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops.

  Läs mer
 • RFG-Scheme

  RFG-Scheme är en metod för att undersöka andningen och göra en BOAS-gradering. Metoden är framtagen för engelsk bulldogg, fransk bulldogg och mops. 

  Läs mer