Kromfohrländer

Livlig sällskapshund som gärna är aktiv

Fakta

Rasgrupp
Grupp 9, Sällskapshundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

I dag används rasen främst som sällskapshund.

Om du funderar på kromfohrländer:

  • Rasen kräver ingen omfattande pälsvård.
  • En kromfohrländer är temperamentsfull, uppmärksam och signalkänslig och kan vakta omgivningen.
  • Rasen saknar i allmänhet jaktinstinkt trots sitt ursprung.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Kromfohrländerklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden ska vara 38–46 cm och vikt för hanar 11–16 kg och tikar 9–14 kg. Rasen förekommer både som slät- och strävhårig. Den är förhållandevis stram. Färgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna partier, som förekommer som olika stora fläckar eller som sadel. Vit bläs är obligatorisk. Öronen bärs hängande.

Skötsel

Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov. Trimning förekommer men det är inte en trimras.

Egenskaper och mentalitet

Kromfohrländer är en öppen, följsam och livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Rasen är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.

Hälsa

Rasen har inga kända specifika hälsoproblem.

Historik

Rasen skapades i området Krom Fohr i Siegenområdet, Westfahlen i Tyskland efter andra världskriget. Den uppkom genom en slumpartad parning mellan en foxterrier och en fransk jakthund av griffontyp. Rasen användes främst som sällskapshund och vakthund. Då den hade ett trevligt temperament fortsattefortsattes aveln. Med tiden blev hundarna mer och mer homogena och 1955 erkändes kromfohrländer. I Sverige registrerades de första hundarna 1985. Rasen är ovanlig i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15