Kromfohrländer
Livlig sällskapshund som gärna är aktiv
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 9, Sällskapshundar
- Ursprungsland/hemland
- Tyskland
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
I dag används rasen främst som sällskapshund.
Om du funderar på kromfohrländer:
- Rasen kräver ingen omfattande pälsvård.
- En kromfohrländer är temperamentsfull, uppmärksam och signalkänslig och kan vakta omgivningen.
- Rasen saknar i allmänhet jaktinstinkt trots sitt ursprung.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Kromfohrländerklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjden ska vara 38–46 cm och vikt för hanar 11–16 kg och tikar 9–14 kg. Rasen förekommer både som slät- och strävhårig. Den är förhållandevis stram. Färgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna partier, som förekommer som olika stora fläckar eller som sadel. Vit bläs är obligatorisk. Öronen bärs hängande.
Skötsel
Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov. Trimning förekommer men det är inte en trimras.
Egenskaper och mentalitet
Kromfohrländer är en öppen, följsam och livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Rasen är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.
Hälsa
Rasen har inga kända specifika hälsoproblem.
Historik
Rasen skapades i området Krom Fohr i Siegenområdet, Westfahlen i Tyskland efter andra världskriget. Den uppkom genom en slumpartad parning mellan en foxterrier och en fransk jakthund av griffontyp. Rasen användes främst som sällskapshund och vakthund. Då den hade ett trevligt temperament fortsattefortsattes aveln. Med tiden blev hundarna mer och mer homogena och 1955 erkändes kromfohrländer. I Sverige registrerades de första hundarna 1985. Rasen är ovanlig i Sverige.
Dokument
-
pdf
Rasstandard kromfohrländer
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, kromfohrländer
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium kromfohrländer
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
200-analys BPH kromfohrländer
Läs mer om hur hundrasen beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12