Manchesterterrier
Kvick, självständig och gosig familjehund.
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 3, Terrier
- Ursprungsland/hemland
- Storbritannien
- Hundtyp
- Sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medel
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Lite större
Allmänt
I första hand är rasen en sällskaps- och utställningshund. Rasen är lättlärd och fungerar bra inom olika hundsporter bland annat agility och lydnad.
Om du funderar på manchesterterrier:
- Det är ingen lämplig ras som förstagångshund.
- Tålamod är en bra egenskap hos en blivande ägare då en del individer av rasen utvecklas långsamt.
- Det är viktigt med en konsekvent uppfostran.
- Rasen är ingen soffpotatis utan vill ha ett aktivt och innehållsrikt liv.
- Den har en mycket stark könsdrift.
Klubbar
-
Specialklubb
Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.
Svenska Terrierklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Rasen är kompakt, elegant, sund och substansfull. Mankhöjd för hanar är ca 41 cm och tikar ca 38 cm. Färgen är svart med tanteckning.
Skötsel
Minimal pälsvård krävs då rasen inte behöver trimmas, klippas eller borstas.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är sportig, snabb, vaksam och lättdresserad. Mot sin familj är den mycket tillgiven och kelig. Livlig och lekfull är andra egenskaper som stämmer väl in och den kan ha lätt för att gå upp i varv. Den är också egensinnig och självständig, rör sig gärna över stora ytor, långt ifrån föraren. Många individer vaktar hus och hem och är vaksamma mot främlingar.
Hälsa
Rasen lever länge. Att den blir upp till 12–14 år är ingen ovanlighet. Det finns inga kända rasspecifika sjukdomar.
Historik
Manchesterterriern, eller black and tan terriern som den ursprungligen kallades, är en engelsk ras av mycket gammalt ursprung. Dåtidens hundar var nyttohundar och användes bland annat till rävjakt. Från att ha varit en tämligen robust och oädel hund förädlades rasen genom inkorsning av whippet i trakterna av Manchester. På 1800-talet blev manchesterterriern känd som en framgångsrik råttkampare och gick en tid under namnet råtterrier. Då råttkamperna förbjöds användes hundarna till att utrota de råtthorder som var vanliga i forna dagars England.
Dokument
-
pdf
Rasstandard manchesterterrier
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, manchesterterrier
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
Domarkompendium Manchesterterrier
En fördjupning som belyser, utvecklar och förklarar rasstandarden genom kommentarer och illustrationer.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12