Miniature american shepherd

Aktiv, lättlärd träningskompis som gillar det mesta

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland
USA
Hemland
Ungern
Hundtyp
Vallhund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Miniature american shepherd  är en mindre hund och i grunden en alert vallhund. Rasen är en bra sällskapshund till den aktiva familjen och lämpar sig väl för många olika aktiviteter samt hundsporter. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och vill gärna arbeta med sin förare. 

Om du funderar på miniature american shepherd:

  • Rasen drar ofta till sig blicker då den är en vacker hund, men tänk på att rasen kräver fysisk och psykisk stimulans. 
  • Då rasen har en bakgrund som arbetande vallhund behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans. 
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Avtalsansluten rasklubb

    Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.

    Svenska Miniature American Shepherdklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 35,5–46 cm och för tikar 33–43,5 cm. Kroppen är något längre än hög och hunden ska ge intryck av styrka och det utan överdrifter. Färgerna är många och färgteckningen mycket individuell. Hunden kan vara enfärgad eller melerad, med eller utan tanteckningar eller vita markeringar. Svansen kan vara av olika längd och medfödd stubbsvans förekommer.

Skötsel

Rasen har medellång dubbel päls, med lite längre och kraftigare täckhår som täcker mjuk tjock underull. Pälsen behöver kammas igenom regelbundet, oftare vid fällning, för att hållas fri från tovor. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är lättlärd, uppmärksam, energisk och vill gärna samarbeta med sin ägare. Det är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med snabba reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt.

Hälsa

Miniature american shepherd betraktas som en relativt frisk hundras.  Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Hundrasen utvecklades i USA och erkändes 2015 som egen hundras av de två största amerikanska kennelklubbarna American Kennel Club och United Kennel Club. År 2019 erkändes rasen även av FCI, den internationella kennelklubbsorganisationen.  Den första individen registrerades 2017 i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15