Miniature american shepherd
Aktiv, lättlärd träningskompis som gillar det mesta
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
- Ursprungsland
- USA
- Hemland
- Ungern
- Hundtyp
- Vallhund, sällskapshund
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite större
- Storlek
-
Medel
Allmänt
Miniature american shepherd är en mindre hund och i grunden en alert vallhund. Rasen är en bra sällskapshund till den aktiva familjen och lämpar sig väl för många olika aktiviteter samt hundsporter. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och vill gärna arbeta med sin förare.
Om du funderar på miniature american shepherd:
- Rasen drar ofta till sig blicker då den är en vacker hund, men tänk på att rasen kräver fysisk och psykisk stimulans.
- Då rasen har en bakgrund som arbetande vallhund behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt.
- Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
- Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
Klubbar
-
Avtalsansluten rasklubb
Ansvarar oftast för en ras, ansluten till SKK genom avtal. Avtalet anger uppdraget som kan vara att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar. Saknar rösträtt vid Kennelfullmäktige.
Svenska Miniature American Shepherdklubben Bli medlem
Mer information
Storlek och utseende
Mankhöjd för hanar är 35,5–46 cm och för tikar 33–43,5 cm. Kroppen är något längre än hög och hunden ska ge intryck av styrka och det utan överdrifter. Färgerna är många och färgteckningen mycket individuell. Hunden kan vara enfärgad eller melerad, med eller utan tanteckningar eller vita markeringar. Svansen kan vara av olika längd och medfödd stubbsvans förekommer.
Skötsel
Rasen har medellång dubbel päls, med lite längre och kraftigare täckhår som täcker mjuk tjock underull. Pälsen behöver kammas igenom regelbundet, oftare vid fällning, för att hållas fri från tovor. Badas vid behov.
Egenskaper och mentalitet
Rasen är lättlärd, uppmärksam, energisk och vill gärna samarbeta med sin ägare. Det är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med snabba reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt.
Hälsa
Miniature american shepherd betraktas som en relativt frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.
Historik
Hundrasen utvecklades i USA och erkändes 2015 som egen hundras av de två största amerikanska kennelklubbarna American Kennel Club och United Kennel Club. År 2019 erkändes rasen även av FCI, den internationella kennelklubbsorganisationen. Den första individen registrerades 2017 i Sverige.
Dokument
-
pdf
Rasstandard miniature american shepherd
Läs om hundrasen: hur den ser ut, användning, historia och beteende. Texten används som ledning för avelsarbete och bedömning på hundutställningar.
-
pdf
Rasspecifik avelsstrategi, RAS, miniature american shepherd
Läs värdefull information om hundrasens nuläge när det gäller exempelvis hälsa och mentalitet samt se vilka rekommendationer rasklubben har för hundar som ska gå i avel.
-
pdf
200-analys BPH miniature american shepherd
Läs mer om hundraser beter sig i olika situationer och vilka mentala egenskaper den har.
-
pdf
Breed Specific Instructions, BSI - svensk översättning
Är ett kommenterande komplement till rasstandarden och har målsättningen att öka medvetenheten om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens utställnings- och championatregler.
För uppfödare
Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller.
Läs vad som gäller och det redan innan parning
I registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.
I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.
Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.
Vanliga frågor och svar
Kontakta oss vid frågor om uppfödning
E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55
Telefontid: Vardagar klockan 09-12