Tysk spets/ grosspitz

Livlig, lättlärd, medelstor pälsboll som hänger med

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Variant av rasen
Tysk spets
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Tysk spets används som sällskapshund. Tysk spets/ grosspitz är en av flera varianter av tysk spets, de andra varianterna är kleinspitz, mittelspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz). Rasen är mycket familjekär, har mycket lite jaktlust men varnar gärna när något händer genom att skälla.

Om du funderar på tysk spets/ grosspitz:

  • Trots att rasen har mycket päls, så kallad pälshund, kräver den inte så mycket pälsvård. Men när den fäller så fäller den mycket.
  • Rasen har relativt liten jaktlust.
  • Det är en uppmärksam och alert hund som gärna varnar genom att skälla när något händer.
  • Välj din uppfödare med omsorg, då det är viktigt med bra kontakt under hundens hela livslängd.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Stockholm Hundmässa, entrébiljetter

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

För tysk spets/ grosspitz är mankhöjden är 45 cm med en variation på 5 cm upp eller ner. Tysk spets kännetecknas av sitt karakteristiska käcka utseende med rävliknande huvud med pigga ögon och tjock vacker dubbel päls. Öronen ska vara små, spetsiga och tätt sittande, den yviga svansen ringlar sig upp över ryggen. Färgen är svart, brun eller vit. 

Skötsel

Den tjocka pälsen bör borstas och kammas en gång i veckan. Börja sköta pälsen tidigt så valpen lär sig att acceptera hantering. Då pälsen fälls blir det rikliga mängder med päls som tappas. 

Egenskaper och mentalitet

Den har stabil mentalitet, positiv och är mycket läraktig. Den är tillgiven sin familj, pigg och vaken. Då den är vaksam med viss vaktinstinkt har den lätt att börja skälla men har relativt låg jaktinstinkt.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen är en av flera varianter av tysk spets, som härstammar från stenålderns torvhundar och senare boplatskulturers spetsar och är mellaneuropas äldsta hundtyp. De andra varianterna är kleinspitz, mittelspitz, pomeranian (zwergspitz) och keeshond (wolfspitz).

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 09-12