Welshterrier

Pigg, nyfiken, vänlig med attityd.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Welsh terriern används i dag mest som en sällskapshund. Men det finns några hundar som används i jakt, i första hand som grythundar, men även på småvilt. Rasen används även till hundsporterna; utställning, agility och lydnad.

Om du funderar på welshterrier:

  • Den bör uppfostras bestämt och konsekvent.
  • Rasen är robust och tålig.
  • Pälsen behöver trimmas. Den fäller inte vid regelbunden trimning.
  • Jaktintresse finns men den fungerar utmärkt som enbart sällskapshund.
  • Welshterriern har en glad, livlig läggning och är sällan försiktig till sin natur.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Welshterrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Welshterrier är en kraftfull, kompakt hund i ett mindre format. Det är en kvadratiskt byggd hund. Mankhöjd maximalt 39 cm och vikt ligger oftast på 9–9,5 kg. Färgen är svart med rödgul tanteckning, men även svartgrå rödmelerad med rödgul tanteckning förekommer.

Skötsel

Rasen är strävhårig, och ska trimmas cirka 4 gånger per år. Där emellan kammar man hunden cirka 1 gång i veckan. När den trimmas regelbundet fäller den inte.

Egenskaper och mentalitet

Welshterriern har en pigg, alert och öppen hund. Men rasen är en tuff och självständig hund som kräver konsekvent uppfostran. De tidigaste welsh terrierna i Sverige var knappt hanterbara. Från 1950-talet och framåt, har uppfödarna arbetat mycket målmedvetet och detta har lett till ett bättre och mycket stabilare temperament. 

Hälsa

Klåda/allergi förekommer, vilket också har ökat. Epilepsi kan förekomma.

Historik

Welshterrier har sin bakgrund i den gamla terrierrasen old english black-and-tan terrier och förekom redan under 1700-talet hos de främsta foxhoundkennlarna i Wales. Den lilla svart-röda terriern var känd som anspråkslös, robust och härdig vilket gjorde att den även användes till jakt på småvilt i gruvdistrikten.

Welshterrierns svarta och mörkröda pälsfärg höll emot sotsmutsen, den mycket tjocka, sträva skyddande pälsen gjorde att hundarna sällan skadades och det lilla formatet gjorde den liten i maten.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12