Vår djupaste sympati till Ukraina

Nyheter
Om SKK

Vi vill uttrycka vår djupaste sympati till alla som drabbas och lider av kriget som sker i Ukraina. Svenska Kennelklubben tar starkt avstånd från Rysslands helt oacceptabla handlingar.

Fransk Bulldog
Foto: Lotta Bengtsson

Krigshandlingar har aldrig och kommer aldrig att föra något gott med sig. Det lidande som våra hundvänner och alla människor i Ukraina tvingas utstå för sitt lands frihet och demokrati är helt oacceptabelt. Vi vill också uttrycka vår sympati för våra ryska hundvänner, som har ett politiskt ledarskap som försätter deras land och folk i en förnedrande och destruktiv situation.

Vi deltar inte på evenemang i Ryssland

Svenska Kennelklubben tar tillsvidare avstånd från hundevenemang i Ryssland. Vi kommer inte att sända representanter till några ryska hundevenemang. Inga svenska domare tillåts heller att döma på utställningar, prov eller tävlingar i Ryssland.

Inom kort kommer Svenska Kennelklubbens centralstyrelse att fatta beslut om domare auktoriserade av Ryska Kennelklubben ska ha rätt att döma i Sverige.

Samtal med FCI och Jordbruksverket

I situationen som råder anser Svenska Kennelklubben att det är viktigt med gemensamma åtgärder inom den internationella kennelklubbsorganisationen FCI. Samtal har förts med FCI General Committee gällande detta.

FCI beslutade redan i förra veckan att VM i agility inte kommer att arrangeras i Ryssland senare i år. Nyligen kompletterade de sina åtgärder med att Ryska Kennelklubben inte får arrangera några utställningar, prov eller tävlingar under FCI-flagg.

Svenska Kennelklubben har även kontaktat Jordbruksverket avseende eventuella särskilda åtgärder vid införsel av hundar från Ukraina. 

Vi kan alla hjälpa till

Hjälp och stöd kan ske både i stort och smått. Idag skickar vi 100 mjukishundar till ukrainska barn på flykt. Vi hoppas att de kan vara en liten tröst i en svår situation. 

Avslutningsvis vill vi uppmana alla som kan att hjälpa till i denna mycket akuta situation. Det finns exempelvis många hjälporganisationer att visa sitt stöd för.