Årets sociala tjänstehund är tre

Nyheter
Om SKK

Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2022 delas av tre finska lapphundar som arbetar som pedagoghundar i en lågstadieskola i Lund.

Happy Lapp Freeze (Figge), Lapinlunas Xuklaamaito (Oboy) och Gloivas Erebos (Marshall) i Team Ilo får utmärkelsen för att de stärker barnens välmående och i flera fall har varit avgörande för att eleverna ska lyckas i skolan.

Hundarna stöttar barnen och jobbar med deras stressnivåer, välmående, motivation, självkänsla, sociala relationer och inlärning. ”Det magiska med de tre hundarnas närvaro är att de kan få en elev att öppna upp sig, vilket kanske en lärare inte alltid lyckas med”, skriver juryn i sin motivering.

Rektorn blir eld och lågor

Pedagoghundarna i Team Ilo, som betyder glädje på finska, har funnits på skolan Vegalyckan sedan 2018. När deras ägare Cecilia Åkesson sökte jobb där som speciallärare frågade hon dåvarande rektorn vad de hade för inställning till en fyrbent kollega. Dåvarande rektorn blev eld och lågor och Figge anställdes som pedagoghund två dagar i veckan. På den vägen är det och idag följer alla hundarna med Cecilia till jobbet måndag till fredag. När en ny rektor skulle anställas var det viktigt att denna ville behålla pedagoghundarna.

-Jag blev så varm i hjärtat när den nya rektorn ville fortsätta. De såg direkt vilken positiv inverkan hundarna hade både på elever och lärare, säger Cecilia.

Viktigt med trygg hund

Skälet till att finska lapphundar är bra pedagoghundar är att de både har motor och kan chilla och bara vara familjehund, säger hon. En pedagoghund bör vara en trygg individ med lagom mycket vilja att jobba och ett föremålsintresse. Att alla tre hundarna har olika personligheter gör att Cecilia kan matcha dem bättre utifrån elevens behov. En del barn behöver hundarnas stöd mer än andra, men alla barn har hundklass ett par gånger per termin. Hundarna deltar till exempel i samarbetsövningar eller stöttar i skolans värdegrundsarbete.

Skolledningen nominerade

Det är faktiskt nuvarande rektor Jeanette Willby och biträdande rektor Carl-Johan Haraldson som har nominerat Figge, Oboy och Marshall. Enligt nomineringen är de tre hundarna ovärderliga och i flera fall har de varit avgörande för att skolan ska lyckas med eleven. Skolledningen är så övertygad om nyttan med pedagoghundarna att de inlett forskning för att visa hur viktig hundens närvaro är ur en pedagogisk och didaktisk synvinkel. Eftersom de hade hållit nominering hemligt förstod Cecilia först ingenting när hon blev uppringd och fick beskedet att hennes hundar vunnit utmärkelsen Årets sociala tjänstehund.

-För mig är detta jättestort, det är en jättefin utmärkelse. Vi kommer att lyfta det på något sätt och barnen ska också vara med för de har ju också del i det, säger hon.

Prisutdelning på Stockholm Hundmässa

Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund har delats ut av Svenska Kennelklubben sedan 2014. Prisutdelningen sker på Stockholm Hundmässa då vinnaren får en medalj, ett diplom, en statyett, ett smaskigt ben, en ny bädd från Biabädden och foder från Royal Canin motsvarande sex månaders förbrukning. Agria Djurförsäkringar skänker även 20 000 kronor, som Cecilia Åkesson valt att donera till Agrias och Svenska Kennelklubbens forskningsfond.

Juryns motivering:

Hundarna får priset Årets sociala tjänstehund för deras värdefulla arbete som pedagoghundar i en grundskola. Det magiska med hundarnas närvaro är att de kan få en elev att öppna upp sig, vilket kanske en lärare inte alltid lyckas med. Hundarna stöttar och jobbar med barnens stress, deras välmående, motivation, självkänsla, sociala relationer och inlärning. Dessutom är de även nyttiga för personalens välmående.

Att ILO betyder glädje på finska kan vi gott förstå, så härligt att se vilken betydelse våra fyrfota vänner har för oss människor!

Hedersomnämnande:

Stihl, australian shepherd, besöks- och terapihund. Angelica Johansson, Holmsund
Gaia, dvärgpudel, skol- och terapiahund. Jessica Hellgren, Stockholm
Albin, cane corso, vårdhund, Carina Rolf, Rydsgård

Juryn har bestått av vd Kees de Jong, Annika Klang och Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.