Tips till dig med skotträdd hund

Nyheter
Äga hund

Många hundar far illa under nyårshelgen på grund av smällandet från alla fyrverkerier. Har du en skotträdd hund? Vad gör du om din hund försvinner eller om du hittar en hund som sprungit bort? Vi har samlat lite tips som kan underlätta er nyårshelg.

Varje år skräms hundar så illa av fyrverkerier och smällare att de aldrig återhämtar sig och även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet. Därför rekommenderar vi att aldrig ta med din hund till ställen där fyrverkerier avfyras och att hålla hunden kopplad utomhus under "smällartider".

Tips till hundägare

 • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
 • Lämna inte hunden ensam hemma när det kan ske fyrverkerier.
 • Res bort om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden, eller ta en tur med bilen under de värsta timmarna.
 • Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardiner och spela musik för att dämpa ljudet utifrån.
 • Håll hunden kopplad utomhus när det finns risk att fyrverkerier avfyras, så att den inte kan rusa iväg i panik om den blir rädd.
 • Ömka eller bestraffa inte hunden om den blir orolig. Försök att avleda med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
 • Är problemen allvarliga, uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

Här finns trygga boenden

För att kunna erbjuda hundägare ett nyårsfirande fritt från smällare och raketer har vi efterlyst tips på boende långt från fyrverkerier och sammanställt en lista över boenden där hunden får ett lugnt och fint nyår. Många flygplatser erbjuder även fyrverkerifria boenden då fyrverkerier inte är tillåtna där. Vill du tipsa om ett boende går det bra att göra det via formuläret på samma sida.

Trygga boenden – för nyårsfirande utan livrädda hundar

DjurID.se återförenar hundar och hundägare

Om olyckan är framme och din hund springer bort eller om det är så att du hittar en bortsprungen hund så kan du vända dig till Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.se. Där hittar du uppgifter om hundratusentals hundar och deras ägare. Vår jourtelefon är öppen dygnet runt och du är alltid välkommen att ringa oss om din hund eller katt springer bort eller du hittar ett bortsprunget djur.

Är hunden borta? – gör så här:

 1. Ring DjurID.se, 08-795 30 50 – anmäl hunden försvunnen och kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer.
 2. Ring polisen, 114 14 – anmäl hunden försvunnen.
 3. Efterlys hunden – på DjurID.se's Facebook-grupp för hundar, liknande facebook-sidor, och i lokaltidningen. Prata också med grannar, sätt upp lappar och kontakta djurhem i området.

Hittat en hund? – gör så här:

 1. Ta reda på hundens id-nummer – titta efter tatuering med siffror och bokstäver i örat. Hittar du ingen tatuering vänd dig till exempelvis polis, veterinär eller djurhem för att få hjälp att undersöka om hunden är id-märkt med microchip under huden.
 2. Sök efter hunden i DjurID.se – sök själv eller ring oss, 08-795 30 50.
 3. Efterlys hundens ägare – på DjurID.se's Facebook-grupp för hundar, liknande Facebook-sidor och sätt upp lappar i området.

Läs mer

DjurID.se – Svenska Kennelklubbens ägarregister
Tips för ägare till skotträdda hundar