Header
SKK hem

Blodhund

Ingår i grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Historik

Rasen sägs härstamma ifrån Ardennerna, Belgien, skapad av munkarna vid klostret Saint-Hubert och från jakthundar som användes på 600-talet av munken Hubert, som senare utsågs till jägarnas skyddshelgon. Sankt Hubertus hundar lär liknat de hundar som normanderna antogs föra med sig till England på 1000-talet. I England utvecklades den hundras som vi idag kallar blodhund. Ordet blodhund kommer av ” rent blod”, det vill säga samma betydelse som fullblodshäst.

Användningsområde

Rasen är en spårhund, mest för personspårning. Rasklubben anordnar spårprov för blodhund samt spårtävlingar ett antal gånger per år. Rasen kan även användas som eftersökshund. Den kan även passa bra som sällskapshund under förutsättning att den aktiveras efter de behov rasen har.

Hälsa

Det förekommer otillräckligt strama ögonkanter och magomvridning hos enstaka individer. Även epilepsi (EP), cherry eye (ögonsjukdom, framfallen tårkörtel) och tillväxtrubbningar förekommer sporadiskt. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) för alltför riklig hud och ögon.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är mycket vänlig. Den passar utmärkt till barnfamiljer. Rasens envishet är en av de viktigaste komponenterna till deras utmärkta spårförmåga. Detta är en ras avlad för att utföra ett självständigt arbete, vilket också innebär att hunden ska kunna lösa problem under arbetet gång.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 64–72 cm och för tikar 58–66 cm. Rasen har kraftiga muskulösa ben, lång hals och huvudet är påfallande smalt med mycket markerad nackknöl. Öronen är långa och tunna. Blodhunden har ett löst tunt skinn på huvudet, under hakan samt på halsen och är ett utmärkande drag hos rasen. Under spårarbetet bildar det lösa skinnet en tratt, vilken hjälper till att koncentrera vittringen till nosen. Färgerna är svart eller leverfärgad med roströda tecken eller enfärgat röd.

Pälsvård

Rasen fäller två gånger om året. Framförallt är fällningen riklig under våren. Den sätter sedan en kraftig under ull under den kalla årstiden.

Övrigt

Blodhunden behöver stimulans i form av spårarbete eller annan aktivitet där hunden får använda sin hjärna. En inhägnad tomt är att föredra, men är inte ett måste, så länge ägaren är medveten om hundens behov av aktivitet. Viktigt att notera är att blodhunden dreglar. Vissa mycket och andra väldigt lite. En blodhundsägare bör inte vara pedant men ha humor. Det underlättar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.