Clumber spaniel

Arbetsglad, trygg och påhittig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medel

Allmänt

Clumber spaniel är en stötande apporterande fågelhund. De flesta hundar är i dag aktiva sällskapshundar. Det finns dock en växande skara, framför allt i England, som använder rasen i praktisk fågeljakt. Här i Sverige har rasen blivit en uppskattad eftersökshund med sin noggrannhet, envishet och fina förmåga att använda sin näsa. Som utställningshund har clumber spaniel haft stora framgångar, med sin utstrålning och styrka tilltalar de många.

Om du funderar på clumber spaniel:

  • Den är ingen flegmatisk, vit nallebjörn. Trots sin storlek och tyngd är den en aktiv och rörlig hund med vattenpassion.
  • Ställ krav från början, valpen behöver regler.
  • Under uppväxten ska den få röra sig i sin egen takt och motioneras med måtta.
  • Hanarna är oftast lättare att arbeta med och kan för det mesta umgås med andra hanhundar. Tikarna är lite mer envisa.
  • När man tränar sin hund bör man variera och göra träningen rolig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Clumber Spaniel Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Clumber spaniel är en kraftig men rörlig hund. Det är den tyngsta spanielrasen och den ska vara proportionerligt byggd, utan överdrifter, och utstråla styrka och kraft. Rörelserna ska vara vägvinnande och parallella med ett kraftigt påskjut. Pälsfägen är alltid vit med tecken i ”lemon” eller ”orange”, på huvudet och kroppen. Pälsen ska vara riklig, tät, silkesaktig och rak med rikligt krås och fanor på benen och svansen. Höjdangivelse saknas i rasstandarden, men mankhöjden är ca 46–52 cm. Hanar väger ca 30–35 kg och tikar 25–30 kg.

Skötsel

Rasen har en lättskött päls som vanligtvis inte tovar och bara behöver borstas någon gång per vecka. Pälsen behöver trimmas några gånger per år, framförallt på tassar, svans och bakom öronen, vilket man lätt klarar själv. Till utställning behövs det lite mer trimning vilket de flesta kan klara själva med lite hjälp de första gångerna. Rasen fäller rejält ett par gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Clumber spaniel är glad och arbetsvillig men mer självständig och envis än övriga spanielraser. Den har stor integritet och ska vara trygg i sig själv, aldrig aggressiv. Den trivs med att ha rasfränder omkring sig och det är sällan problem för hanhundar att umgås med varandra. Rasen är robust och tålig och fungerar oftast utmärkt tillsammans med barn. Den tycker om att det händer saker; den är påhittig och har glimten i ögat.

Hälsa

Clumber spaniel  är en till numerären liten hundras i hela världen. Det finns ett mycket gott samarbete mellan uppfödarna runt om i världen när det gäller utbyte av avelsdjur och hälsoarbete. Den öppenhet och ärlighet, som finns mellan uppfödarna, är viktig för rasens utveckling. Hälsoproblem som förekommer i rasen är bland annat ledproblem, diskbråck och immunologiska, exempelvis sköldkörtelproblem.

Rasen finns med i Breed Specific Instructions, BSI, gällande,  för mycket löst skinn i huvudet, ögonkanter, överdriven storlek och tyngd. 

Historik

Clumber spaniel har sitt ursprung i franska jakthundraser av bassetliknande typ som uppblandats med engelska spaniels. Namnet har rasen fått från det gamla godset Clumber Park i Sherwoodskogen. Jaktmarkerna var på denna tid svårframkomliga och viltrika. Man behövde en stark, robust och noggrann hund med stor jaktlust. Den spillra av rasen som fanns kvar efter andra världskriget har sedan dess framför allt blivit en utställnings- och sällskapshund. Rasen hade sin storhetstid som jakthund under 1800-talet. Den hölls oftast i så kallade pack om 5 till 10 hundar.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12