Japansk spets

Elegant, livlig, lättlärd med kritvit lång päls

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Japansk spets är framför allt en sällskaplig familjehund, som är anpassningsbar och fungerar i skiftande miljöer. Det är en hundras som är användbar inom många områden från sällskap till eftersök, agilty, freestyle, rallylyndad med mera. Rasen har lätt att skälla och är aktiv samt uppmärksam.

Om du funderar på japansk spets:

  • Rasen är livlig, alert på sin omgivning och har lätt för att börja skälla. 
  • Den har tjock och riklig päls som kräver lite pälsvård och när den fäller så fäller den mycket hår och behöver extra borstningar.
  • Den trivs hos en familj där den får följa med på alla möjlig aktiviteter. 
  • Välj din uppfödare med omsorg. Kontakten med uppfödaren är viktig att ha kvar så länge hunden lever.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Japansk Spets Klubb Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 30–38 cm och tikar något mindre. Det är en harmoniskt byggd hund utan överdrifter, som ska vara elegant och vacker. Den vita pälsen på kroppen ska vara lång och riklig, speciellt från nacken till skuldrorna. På bröstet ska finnas en vacker krage. Svansen ska ha lång, riklig behåring.

Skötsel

Japansk spets har har dubbel päls i två lager med längre täckhår och mjuk tät underull. Trots att pälsen är tjock och riklig är den lättskött. Regelbunden borstning och kamning ända nerifrån hårbottnen en gång i veckan brukar räcka för att hålla pälsen vit och tovfri. Tikar fäller två gånger per år, hanar fäller mest som unghundar och som vuxna ungefär en gång per år.

Egenskaper och mentalitet

Japansk spets är en hund med stor familjekänsla, glad, vaken, livlig och arbetsvillig. Rasen har relativt låg jaktinstinkt. Det är en pigg och uppmärksam spetshund som älskar att vara med överallt och har lätt för att skälla. 

Hälsa

Den japanska spetsen är en frisk ras med få rasspecifika sjukdomar. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer.

Historik

Japansk spets sägs härstamma från bland annat vita tyska spetsar (grosspitz) som kom till Japan via Sibirien och nordöstra Kina omkring 1920. Vita spetsar visades första gången på utställning i Tokyo 1921. År 1925 importerades två par vita spetsar från Kanada och fram till 1936 skedde import från Kanada, USA, Australien och Kina. Dessa hundar utgjorde grunden till hundrasen japansk vit spets.

Efter andra världskriget skrevs en standard för rasen och 1948 erkändes den av den japanska kennelklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

E-post: uppfodarservice@skk.se
Telefon: 08-795 33 55

Telefontid: Vardagar klockan 09-12