Nytt om cert för juniorer & veteraner

Nyheter
Om SKK Aktiv med hund

På utställningen i Högbo den 17–18 september delas internationellt junior- och veterancertifikat ut för andra gången i Sverige. Hur tävlar man om dem? Här reder vi ut vad som gäller!

Hund på utställning
Foto: Jenny Jurnelius

Den 1 augusti införde den internationella kennelklubbsorganisationen FCI två nya titlar för utställning: internationell juniorchampion, C.I.B-J, och internationell veteranchampion, C.I.B-V.

Internationellt junior- och veterancertifikat

De internationella junior- och veterancertifikaten tillfaller den hund som placeras först i konkurrensen i juniorklass eller veteranklass. Hunden ska även ha tilldelats excellent och certifikatkvalité, CK, i kvalitetsbedömningen. Hundägaren får ett kort som bekräftelse direkt i utställningsringen.

För att kunna ansöka om internationellt juniorchampionat, CIB-J, eller veteranchampionat, CIB-V, ska hunden ha erhållit tre internationella junior- eller veterancertifikat i tre olika länder dömda av tre olika domare.

Hur ansöker man om championatet?

Bara hundraser som är fullt erkända av FCI och har fullständig stamtavla i tre led kan ansöka om internationellt junior- eller veteranchampionat. Det är samma raser som kan ta emot CACIB på utställning.

En blankett och rutin för hur du ansöker om championatet är under arbete. Klart är att svenska hundägare kommer att ansöka till Svenska Kennelklubben, som sedan ansöker till FCI som bekräftar titeln. Fullständiga regler kring championaten är ännu inte publicerade av FCI. 

Nytt championat för junior & veteran – premär i Eskilstuna